AI program za kopirajting je prikupio skoro 3 miliona dolara Čuvajte se kopirajteri!

Čuvajte se kopirajteri!

AI program za kopirajting je prikupio skoro 3 miliona dolara

Author: Voker Kaplan

Izvor: lithub.com

Foto: Pixabay

Kompanija TechCrunch je 17. marta objavila da je njihov program za kopirajting „CopyAI“ prikupio 2,9 miliona dolara početnog kapitala, većinskim delom od kompanije Craft Ventures. Ovo je bitan istorijski trenutak: CopyAI, pored nekoliko drugih kompanija, zasnovan je na GPT-3 modelu za predviđanje jezika, koji koristi metod „dubokog učenja“ (metod mašinskog učenja, prim. prev.) kako bi generisao tekst koji zvuči kao da je napisan ljudskom rukom. (GPT-3 je napredniji od GPT-2 modela; njegova sposobnost da oponaša ljudski jezik okarakterisan je kao „zastrašujuć“.)

CopyAI ne isključuje u potpunosti ljude iz procesa pisanja, ali ga čini znatno bržim. Korisnik unosi temu i vrstu kopi-teksta koji želi da generiše; CopyAI pruža izbor mogućih tekstova; korisnik potom preuzima ulogu urednika, bira tekst koji želi i završava proces.

Na sajtu CopyAI obećavaju da će korisnik moći da „generiše marketinški tekst u nekoliko sekundi“, što je uzbudljivo saznanje za one kojima su potrebni kopi-tekstovi za njihove proizvode, a prilično zabrinjavajuće za ljude koji se bave kopirajtingom jer im posao potencijalno visi o koncu. „Generisanje prirodnog jezika pomoću AI (veštačke inteligencije, prim. prev.) promeniće način na koji marketinški timovi pišu kopi-tekstove“, rekao je Dejvid Saks, osnivač kompanija Craft Ventures i TechCrunch. Dodao je da se među startap preduzećima „retko dešava da tako brzo budu prihvaćena“. Možda je Kazuo Išiguro ipak bio u pravu: uskoro, termin sajber-pisanje (cyberwriting) imaće potpuno novo značenje.

Prevod: Aleksandra Branković