Majstorski napisana, naučno utemeljena razonoda Iz prve ruke: „Sapijens razgovara sa neandertalcem“

Iz prve ruke: „Sapijens razgovara sa neandertalcem“

Majstorski napisana, naučno utemeljena razonoda

Autor: Srđan Krstić

Izvor: časopis Bukmarker, br. 17

Kada sapijensi-naučnici pišu ozbiljne knjige o oblasti koju izučavaju, one su obično pune informacija, nerazumljivih termina i davežnih opservacija koje delimično interesuju njihove kolege, nekolicinu fanatika i više nikog od osam milijardi stanovnika ove planete (pa ni njihove supružnike i bližu rodbinu). Jednom rečju, naučni tekstovi su za običnog, pristojno obrazovanog čoveka – smrtno dosadni, čak i kada su teme izuzetno interesantne. Ali kada se briljantan um sapijensa Huana Luisa Arsuage – jednog od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti koja se bavi razvitkom života na Zemlji – spoji s neandertalskim spisateljskim umećem španskog literate Huana Hosea Miljasa, dobijete životnu, ne previše obimnu i nijednog trenutka dosadnu knjigu o životu.

Tragovima prošlosti

E sad, ako ste mislili da neandertalac samo prepričava sapijensa i prilagođava širokoj publici, grdno ste se prevarili. Njih dvojica razgovaraju i putuju. A mesta su različita. Nekada je to daleko arheološko nalazište iz doba kada su tu živeli neandertalci (koji zahvaljujući sapijensu postoje još samo delimično u našim genima), ali odmah posle toga će vam ova dvojica pripovedača održati lekciju iz nauke na pijaci gde ćete shvatiti da su se hominidi oduvek suštinski razlikovali od majmuna (iako neverovatno ličimo) i da uopšte nismo u tako bliskom rodu. Ići će oni i u muzeje i u pećine, ali neće zaobići ni seks-šop i tamošnje igračke na putu da objasne ko smo, odakle smo i zašto smo ovakvi kakvi smo. Dva čoveka u godinama će u zimski sumrak da zaglave na dečjoj klackalici u parku, koja je idealno mesto da sapijens objasni genijalni pronalazak prirode – hod na dve noge, koji nas je doveo ovde gde smo. Objasniće vam oni da crteže na zidovima pećina pre 30–40.000 godina nisu pravili neuki amateri, već vrhunski profesionalci koji su to negde u prirodi prethodno vežbali, dugo se pripremali i pravili remek-dela u nekoliko majstorskih poteza, kao što će vam objasniti i mnoge druge pojave koje uzimate zdravo za gotovo, a zapravo su čudo našeg postanka.

Ako biste da se kvalitetno razonodite i ponešto naučite, da se malo zamislite, a ne opteretite se mnogo, knjiga „Sapijens razgovara s neandertalcem“ pravi je izbor. Pitka, puna činjenica i razmišljanja, majstorski napisana, naučno utemeljena (i što je najvažnije, lagana i intelektualno i doslovno jer ima samo dvestotinak stranica), idealna je za svaku priliku, a urednik publicistike u Laguni će vam u poverenju reći da nikada nećete pročitati bolju knjigu o postanku i razvitku ljudskog roda, i to baš zahvaljujući tome što su je pisali jedan vrsni sapijens i pravi-pravcati neandertalac.