Kako da napravite oluju u šolji čaja Prikaz knjige autorke Helen Čerski

Prikaz knjige autorke Helen Čerski

Kako da napravite oluju u šolji čaja

Author: Ijan Bold

Izvor: popsciencebooks.blogspot.com

Helen Čerski je poznata redovnim gledaocima naučnih emisija na BBC-ju, jer je bila domaćin u nekoliko njih, dok je u ostalima bila učesnik panela. Predaje fiziku na Londonskom univerzitetskom koledžu i izučava mehuriće ispod talasa koji se lome na pučini, kako bi razumela njihov uticaj na vremenske prilike i klimu.

Cilj knjige „Oluja u šolji čaja“ je da pokaže neverovatnu koliko je nauka sveprisutna u svakodnevnom životu i kako je ta naizgled obična nauka izraz daleko većih stvari – na zemaljskom i kosmičkom nivou – zasnovanih na istim osnovnim principima. Čerski izuzetno vešto prelazi sa fizike u svakodnevici na opis toga kako neka fundamentalna sila funkcioniše. Primer za ovo je deo knjige o talasima gde na primeru tostera objašnjava kako se toplota pretvara u svetlost i kako boja zavisi od temperature.

Knjiga je prepuna zanimljivih naučnih objašnjenja svakodnevnih pojava i saveta za korišćenje nauke da bi se prevazišle neke male životne poteškoće, recimo, zašto se kečap često zaglavi u boci i kako da ga „naterate“ da kontrolisano teče. Takođe daje mnoštvo lakih i zabavnih malih eksperimenata koje svako može da sprovede kod kuće, i objašnjava zašto stvari funkcionišu tako kako funkcionišu. Primer za ovo je njen savet kako da razlikujete kuvano jaje od sirovog.

Ono po čemu se knjiga izdvaja jeste to što je podjednako zanimljiva osobi koja je pročitala mnogo naučne literature ili se bavila naukom i nekome sa ograničenim iskustvom popularne nauke. Knjiga je puna zanimljivih činjenica i primera koji sa lakoćom uvlače čitaoca dublje u dobro napisana objašnjenja osnovne fizike.

Teško je reći bilo šta loše o „Oluji u šolji čaja“ osim što je objašnjenje zašto se talas uvek poravna kada dolazi do obale malo konfuzno, a možda i netačno, jer sam pokušao da napravim dijagram njenog opisa više puta i uvek sam dobijao nešto suprotno od njenog opisa – ali ovde zaista tražim dlaku u jajetu.

Iskreno se nadam da autorka planira da napiše još knjiga o fizici i nauci uopšte jer ima pravi talenat za objašnjavanje kompleksnih stvari na vrlo pristupačan i zanimljiv način, a i odličan je pisac. Sjajna knjiga za početak nove godine.


Prevod: Borivoje Dožudić