Knjiga koja je pomračila slavu „Pedeset nijansi – Siva“ Prikaz romana „365 dana“

Prikaz romana „365 dana“

Knjiga koja je pomračila slavu „Pedeset nijansi – Siva“

Izvor: harlequinjunkie.com

Neke rođendane pamtimo bolje od drugih. Možda zbog žurke, poklona ili mesta na kome su se održali. Laura Bjel je na svoj 29. rođendan oteta dok je bila na odmoru na Siciliji. I to ne slučajno. Njen otmičar, don Masimo Toričeli, planira da drži Lauru pod svojom „zaštitom“ godinu dana, kako bi pokušao da je zavede. Mafijaški don je ubeđen da će uspeti da osvoji ženu koja mu se ukazala u snu tokom jednog od najtežih perioda u njegovom životu, premda – takva mu je sudbina.

Laura ne zna šta bi za nju bilo najbolje: da se bori protiv svog otmičara, da pokuša da pobegne sa nekog od njegovih brojnih evropskih imanja koja obilaze ili da prihvati njegovu igru i uživa u dekadentnom životu dok može. Ipak, s vremena na vreme Lauru iznenadi njegova nežnija strana. I to toliko da se zapita da li bi možda stvarno mogli da stupe u strastvenu ljubavnu vezu. Međutim, zbog Masimovog načina života oboje su neprestano u opasnosti, zbog čega ne mogu da predvide da li će stvari zapravo da upale između njih.

„365 dana“ je dekadentna i melodramatična erotska romansa koja je čitaocima dočarala opasni svet mafije i strastvenu vezu koja je počela otmicom.

Još uvek nisam pogledala istoimeni film, ali sam na osnovu trejlera stekla utisak da je uzbudljiv. Definitivno je uzbudljiv. I razvratan.

Veza don Masima i Laure je burna. Podsetila me je na dramatične scene u sapunicama, gde junakinja viče na glavnog lika i šamara ga, a potom se uzbudi. To su, u suštini, Laura i Masimo, uz ispijanje šampanjca, boravke u spa centrima i skup šoping. To je i prikladno za njegov mafijaški svet.

Svidelo mi se što se radnja odigrava na nekoliko atraktivnih evropskih lokacija. Opisi okoline su sjajni, zaista dočaravaju predele, čak delimično i kuhinju i običaje svakog mesta. Uverena sam da se film i zbog toga sviđa ljudima, burna veza Masima i Laure je prikazana kroz divne kadrove.

Roman „365 dana“ je svetski fenomen koji će od čitalaca izmamiti jake reakcije i predstavlja samo početak eksplozivne trilogije Blanke Lipinske.

Prevod: Đorđe Radusin