Nemi književni klubovi Za introvertne knjigoljupce

Za introvertne knjigoljupce

Nemi književni klubovi

Author: Rouven Džouns

Izvor: forreadingaddicts.co.uk

Neme književne klubove možete pronaći u svakom kutku naše planete, od SAD do Hong Konga, preko Italije i Indije, pa sve do Londona i Švedske!

Ako ste onaj tip knjigoljupca koji voli da čita u društvu – ali niste ljubitelj prinudnih razgovora sa neznancima – onda Nemi književni klub može biti prava stvar za vas.

Nemi književni klub su 2012. godine osnovale dve prijatljice, koje su uživale čitajući u „kompanjonskoj tišini“, u kafiću u komšiluku, nakon što su pokušaji učestvovanja u običnim književnim klubovima bili bezuspešni.

Tradicionalni književni klubovi obično podrazumevaju pritisak da se dodeljena knjiga pročita do kraja, kao i dodatni neprijatni pritisak da se doprinese diskusiji o pročitanoj knjizi. Zamislite samo književni klub lišen takvih pritisaka!

„Zar ne bi bilo divno da postoji književni klub u kom možete jednostavno uživati u knjigama, prijateljima i vinu – bez ikakvih domaćih zadataka?“

Nemi književni klub su osnovale Gvinavir de la Mer i Lora Gluhanič, u cilju da inspirišu druge ljude da osnuju svoje Neme književne klubove.

„Maštam o književnom klubu gde u suštini ne bi bilo zadatih knjiga za čitanje, gde možete da prisustvujete kada god poželite, da se družite, razgovarate o onome što ste pročitali i da prosto čitate knjigu bez pritiska da morate da pripremite posluženje ili pospremite kuću kako biste ugostili članove kluba, to jest, sve ono što održavanje jednog normalnog, tradicionalnog književnog kluba podrazumeva“, rekla je De la Merova. „A Lora je odgovorila: 'To zvuči sjajno. Hajde da to učinimo.' Tako i jesmo.“

Ono što je sjajno kod Nemog književnog kluba jeste to što može da ga čini nekoliko prijatelja, ali i pab pun ovisnika o knjigama. Tim koji čini Nemi književni klub nudi savete koji vam mogu pomoći u organizaciji, kao i obrasce za flajere i postere kako biste reklamirali klub.

Veoma je jednostavno organizovati Nemi književni klub – potrebna vam je samo dobra knjiga, nekolicina prijatelja i lokalni kafić. Ukoliko kasnije poželite da ozvaničite svoj Nemi književni klub, biće potrebno malo dodatnog truda da se oglasite u okviru svoje zajednice (opštine, naselja...) uz pomoć stručnog tima, a možda i oko pribavljanja materijala poput obeleživača za knjige i sveske za članove vašeg Nemog književnog kluba.

„Ponesite knjigu, povedite prijatelja. Zatim čitajte, ispijajte vino, i onda opet Jovo nanovo.“

Prevod: Aleksandra Branković