DAN VS NOĆ Preporuke

Preporuke

DAN VS NOĆ

Izvor: Laguna

Foto: Freepik

U osvit omiljene manifestacije svih ljubitelja pisane reči spremili smo vam izbor knjiga koje možete čitati pod sunčevim zracima i/ili na mesečini, kako god da preferirate. Poput razdora između onih koji najradije čitaju u jutarnjim časovima i onih koji ovu aktivnost najviše vole da obavljaju u sitne sate, tako postoje naslovi koji u sebi kriju dva nebeska tela koja na najraznolikije načine utiču na svakog knjigoljupca. Evo naših preporuka:

KNJIGE NA SUNCE

„Ratnik sunca“ – Živojin Petrović

Knjiga „Ratnik sunca“ govori o Branku Laloviću, pioniru borcu za solarnu energiju, njegovim uspesima, domaćoj nauci i njegovom čudnom kraju života. Zasnovan na ličnim piščevim sećanjima, kao i na sačuvanim arhivskim dokumentima, a verovatno ponegde prožet fiktivnim dijalozima i monolozima, „Ratnik sunca“ deluje kao zanimljiv i uzbudljiv roman čak i kad su doslovce citirani članci iz novina ili referati sa naučnih skupova. 

„Sunčeva sestra“ – Lusinda Rajli

Šesti nastavak svetskog bestseler serijala Sedam sestara donosi priču o Elektri, jednoj od šest usvojenih beba koje su odrasle u bogatstvu u izolovanom zamku u Švajcarskoj. Kad je njihov Tata Solt preminuo, ostavio je svakoj pismo i trag koji će ih odvesti do njihovog porekla. Elektru trag vodi od Menhetna do veličanstvenih afričkih ravnica. Iako na prvi pogled ona ima sve: lepotu, novac, slavu i sreću, ispod svega toga krije se velika nesigurnost... 

„Zlo pod suncem“ – Agata Kristi

Uronite u jedan od najzanimljivijih slučajeva Herkula Poaroa, kao stvorenog za one koji vole da leškare na suncu. Ili koji će do ovog trenutka voleti... Preplanulo telo lepe Arline Maršal leži opruženo na plaži, u senci. Ona se ne sunča... zadavljena je! Još od Arlininog dolaska u hotel atmosfera treperi od seksualne napetosti. Nekoliko gostiju imalo je motiv da ubije lepu glumicu – među kojima je i njen muž. Herkul Poaro ipak sumnja da ovaj prividni zločin iz strasti prikriva neko veće zlo.

POD MESEČEVIM ZRAKOM

„Ubistva pod cvetnim mesecom“ – Dejvid Gren

Odigrala su se ubistva, a nema Poaroa da ih reši? Zato je možda i nastao FBI. Pročitajte ovu istinitu priču o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji. Gren je sproveo temeljno istorijsko istraživanje o sistematskom ubijanju Osejdž Indijanaca u Oklahomi u prvoj četvrtini 20. veka, prvenstveno se osvrnuvši na jednu matrijarhalnu porodicu Osejdža i opaki plan da se ubiju svi njeni ženski članovi, kako bi se njihovo bogatstvo zaveštalo belim moćnicima, jedinim dugoročnim sredstvom: nasledstvom. (P. S. Uskoro nas očekuje Skorsezeova adaptacija sa Dikapriom u glavnoj ulozi!) 

„Luna – Mlad mesec“ – Ijan Mekdonald

Trilogija o koloniji na mesecu? Kao poručeno! Prvi deo serijala Luna donosi zastrašujuću naučnofantastičnu priču koja se krije tik ispod guste teksture mesečeve površine. Ovo je preporuka za ljubitelje trilera i krimi romana koji su otvoreni za nova iskustva, kao i moderne naučne fantastike. Jer koga još ne zanima da li je jedini motiv za kolonizaciju Meseca mogao biti nezamislivo veliki profit i da li novi kolonisti moraju biti čvršći i odlučniji od osvajača Divljeg zapada? Spremite se za avanturu u kojoj smrt vreba iza svakog ugla! 

„Žena pod mesečinom“ – Patriša Morisrou

Za kraj se prepustite uzbudljivom i romantičnom istorijskom romanu o devetnaestovekovnom Beču, tragediji i velikoj strasti koje su Betovenu bile nadahnuće za „Mesečevu sonatu“. Kao što je slučaj sa većinom istorijskih romana, i ova knjiga iznosi na svetlost dana neke istorijske činjenice. U najmanju ruku čitalac će doživeti „Mesečevu sonatu“ na novi način i steći uvid u ljubavni život epohe, koja u sebi sadrži i burne promene koje su zahvatile Evropu osamnaestog veka.