Jedan deo života glumice i izumiteljke Hedi Lamar Prikaz knjige „Jedina žena za stolom“

Prikaz knjige „Jedina žena za stolom“

Jedan deo života glumice i izumiteljke Hedi Lamar

Author: Dien Ovens

Izvor: thenewswheel.com

Glumica, izumiteljka, naučnica, lepotica – sve ove reči opisuju Hedi Lamar, koju je Mari Benedikt oživela na stranicama svoje nove knjige koja nosi naziv „Jedina žena za stolom“.

Hedviga Kizler, poreklom iz Austrije, za vreme Drugog svetskog rata uspela je da obmane supruga zlostavljača i trgovca oružjem, i pobegne u Sjedinjene Američke Države. U Holivudu je ponovo počela da se bavi glumom. Potpisala je ugovor sa medijskom kompanijom „Metro-Goldvin-Majer“ i promenila ime u  Hedi Lamar.

Ali uprkos novoj karijeri, Lamarova nije mogla da zaboravi traume Drugog svetskog rata. Bila je zabrinuta za svoju majku i svoju zemlju, pa je odlučila da uradi nešto povodom toga. Grizla ju je savest što je na sigurnom i što je svoju porodicu ostavila u Beču. Takođe je žalila što javnosti nije otkrila sve tajne koje je saznala dok je bila „jedina žena za stolom“, kada su njen suprug i vojni zvaničnici razgovarali o vojnim planovima.

Upijala je svaku reč koju su pričali. Saznala je za Hitlerov plan protiv Jevreja, kao i za probleme sa kojima se vojska susretala, kao što su neuspeh u lociranju podmornica i koje uloge su radio frekvencije imale prilikom vojnih napada.

Lamarova je imala još veću želju da uradi nešto kako bi se rat okončao, nakon što su nacisti potopili putnički brod koji je prevozio oko stotinu britanske dece za Kanadu, kako bi bili na sigurnom. Lamarova, koja je usvojila sina da bi ga spasila od tragedije Drugog svetskog rata, morala je da učini nešto kako bi se stvari okončale. Zatražila je pomoć od prijatelja i kompozitora Džordža Antejla, koji joj je pomogao da naprave radio-komunikacioni torpedo sistem, koji nacisti ne bi mogli da prisluškuju.

Ne želim da pričam o izumu i naporima koji su uloženi da se on napravi, jer ćete to pročitati u romanu, ali ovaj izum je osnova za tehnologiju koju koristimo danas. Svaki put kada koristite bežični internet, navigaciju ili blutut u kolima, zahvalite se sjajnoj Hedi Lamar, jer je ona zaslužna za to.

Iako Benediktova opisuje samo jedan deo života glumice i izumiteljke, ova knjiga će vas očarati. Ako volite istorijsku fikciju, ovo je jedan sjajan roman o ženi koja se borila za svoje mesto u svetu muškaraca.

Prevod: Lidija Janjić