Omiljena reč mi je – NE Intervju sa glavnom junakinjom romana „Lekcije iz hemije“

Intervju sa glavnom junakinjom romana „Lekcije iz hemije“

Omiljena reč mi je – NE

Izvor: Laguna

Uprkos averziji prema novinarima, Elizabet Zot iz „Lekcija iz hemije“ pristala je da odgovori na nekoliko naših pitanja.

Kada biste morali da opišete sebe u tri reči, koje bi to bile?

Ugljenik, kiseonik i vodonik.

Koji biste savet dali devojkama koje tek stupaju u naučne vode?

Uložite novac u viskokvalitetne gumene rukavice do lakta. Ne samo da će vas zaštititi od bespotrebnih opekotina, već će vas onesposobiti da drugima unedogled kuvate kafu jer nisu svesni da žene nisu biološki predisponirane da obavljaju servilne poslove. Bilo da su svesni toga, ili ne, učinićete im uslugu. Kancelarijska kafa je uvek užasna.

Elizabet, kako se nosite sa seksizmom u radnom okruženju?

Mogu da zamislim nekoliko nasilnih solucija, ali postoji rizik od robije osim ukoliko vam ne sudi porota koju čine vaše sapatnice, pa biste u tom slučaju verovatno dobili uslovnu ili bi vas obasuli darovima. Ono za šta se ozbiljno zalažem jeste razumevanje razloga za postojanje seksizma – a to je da se suzi polje moći i pospeši borba između polova; da se tuđim talentima barata uz pomoć izmišljenih bioloških „činjenica“. Ista ovakva strategija, zasnovana na strahu, iznedrila je rasizam, heteroseksizam, kao i još neke „izme“. Da bih se suprotstavila ovoj strategiji koristim samo jednu reč. Ne. Zatim je ponavljam do iznemoglosti dok poruka ne bude primljena k znanju.

Šta vas je privuklo kod poznatog hemičara Kalvina Evansa? Da li je to njegova reputacija?

Njegove laboratorijske posude. Osim toga, to što poštuje tuđe ideje, njegova neprekidna potraga za odgovorima i sposobnost da prizna greške. Ono što briljantne osobe čini briljantnim nije nešto nasumično u njihovoj DNK – već njihova otvorenost da prepoznaju talenat kod drugih, i, umesto da se zbog toga osećaju ugroženo, oni čine sve što im je u moći da ih poguraju. Takođe mi se sviđa i to što mu se mnogo dopada hidrofilična priroda mehurića od sapunice zbog čega je on uvek taj koji pere sudove.

Da li postoji priča koju volite da čitate svojoj ćerki Madlin pred spavanje?

Kao i sve bebice, volela je „Ubiti pticu rugalicu“, ali je odnedavno fascinira Nensi Dru. Mislim da je zbog toga što Nensi Dru nikad ne ide u školu.

Kako se odmarate po podne?

Moj pas Pola Sedam i ja idemo u duge šetnje. Ne smete potceniti prijatelja kome možete da poverite najdublje tajne i čežnje.

Prevod: Aleksandra Branković