Drugi deo šarmantnog serijala Prikaz romana „Žirafine suze“

Prikaz romana „Žirafine suze“

Drugi deo šarmantnog serijala

Izvor: blog.mugglenet.com

U drugom delu serijala Prva damska detektivska agencija, Mma Ramocve ponovo dobija slučaj nestalog sina kom se izgubio svaki trag. Ovoga puta, u pitanju je dvadesetogodišnji Amerikanac, koji je ostao sam u Bocvani pošto su mu se roditelji vratili u Ameriku nakon diplomatske službe u Bocvani, jer se zaljubio u ovu zemlju – „srce Afrike“ – i nije želeo da se vrati sa njima.

Narednih nekoliko godina, roditelji su redovno komunicirali sa sinom, koji je počeo da radi na eksperimentalnoj farmi. Iznenada, on će nestati, i narednih deset godina o njemu se neće čuti nikakav glas. Ni policija, ni vrhunski privatni detektiv, niti američka ambasada nisu mogli da pomognu. Mladićeva majka će saznati da u Bocvani postoji žena, sa završenom srednjom školom, ženskom intuicijom i nekoliko meseci prakse kao samoukog detektiva, koja joj može pomoći.

Dok Mma Ramocve istražuje tragove koji su odavno zastareli, još mnogo toga će joj se vrzmati po glavi. Verena je za gospodina Dž. L. B. Matekonija, vlasnika radnje za popravku automobila. Njena porodica će se uvećati na neočekivani način, zahvaljujući njenom vereniku koji žarko želi da pomogne siročićima. Njena sekretarica, koja je dobila unapređenje na poziciju asistenta privatnog detektiva, rešiće svoj prvi slučaj, koji će je dovesti u moralnu dilemu. A jedna ljubomorna spremačica kuje pakleni plan protiv Mme Ramocve.

Njihove priče protkane su lirskom prefinjenošću, suptilnim humorom i, na momente, zlosutnim i napetim trenucima. Nije teško doći do zaključka da se prava čar romana krije u sceni u kojoj Mma Ramocve saznaje da će postati majka dvoje siročića, što će biti napetije od razgovora koji će voditi sa sociopatom koji je kriv za ubistvo mladog Amerikanca.

Ukoliko ste ljubitelj ovog šarmantnog serijala koji otkriva nove svetove i rešava misterije, obradovaće vas činjenica da serijal ima još 16 knjiga.

Zaintrigirani ste? Bacite se na čitanje!


Prevod: Aleksandra Branković