Snažan psihološki triler Prikaz romana „Život bez tebe“

Prikaz romana „Život bez tebe“

Snažan psihološki triler

Izvor: Goodreads

Pošto sam čula toliko pohvala o knjigama Ksavijea de Mulena, neizostavno sam morala da pročitam bar jednu. I potpuno samouvereno sam se bacila na „Život bez tebe“. Oduševljena sam ovim prvim iskustvom, ne samo da priča ima dobru strukturu, radnja je koherentna i veoma zanimljiva, autor koristi kratka poglavlja što doprinosi brzom čitanju, nemoguće je ne vezati se za likove od samog početka, i još mnogo toga.

Najviše mi se dopalo to što autor sve vreme povećava napetost, iznenađena sam kako mi zastaje knedla u grlu kako stranice odmiču. Istovremeno sam postavljala sebi hiljadu pitanja od zašto do kako, do najsitnijih detalja.

Kad se dogodi tragedija, svako od nas se s njom suočava na drugačiji način, bori se sa strahovima i zebnjama. Neke osobe, kao Eva, zatrpavaju se poslom da ne bi mogle više ni na šta drugo da misle, drugi padaju u depresiju, neki još i traže ne tako legalna sredstva da bi zaboravili. Lično, suočena sa bolom, težim da se povučem, da ništa ne ispoljavam, što nije dobro, jer držim sve u sebi do trenutka kad eksplodiram, a onda se pazite.

Ovo je snažan psihološki triler. Psihologija je toliko zastupljena da se pitamo da li je autor proveo godine u istraživanju ove oblasti, toliko je intenzivna i koherentna da postaje stvarno jezivo.

Jezivo toliko da ne umemo više da razlikujemo istinu od laži, nesumnjivo imamo taj osećaj da tonemo u ludilo. Uveravam vas da je veoma jezivo, jer sam sebi postavljala hiljadu pitanja.

Neću vam ništa više reći, bolje je da sve otkrijete sami, ali znajte da će priča neizbežno ostaviti dug i neizbrisiv trag u vama.

Prevod: Maja Mihajlović