Idući u korak sa vremenom Revolucija u domenu aplikacija za čitanje e-knjiga

Revolucija u domenu aplikacija za čitanje e-knjiga

Idući u korak sa vremenom

Izvor: blic.rs

Idući u korak sa vremenom, knjižarski lanac Delfi svojim čitaocima nudi Eden Books – novu, modernu, naprednu i jedinstvenu aplikaciju za čitanje e-knjiga na našem tržištu za tablete i pametne telefone.

Posle samo nekoliko dana korišćenja, shvatićete da je neko dobro promislio šta je potrebno da čitanje e-knjiga bude izuzetno iskustvo. Razgovaramo sa Ivanom Dabetićem, direktorom digitalnog sektora izdavačke kuće Laguna i knjižarskog lanca Delfi.

Koliko dugo ste razvijali aplikaciju i kojim kriterijumima ste se vodili?

Eden Books razvijamo godinu dana. Od 2019. smo počeli da radimo analizu tržišta i da pravimo specifikaciju aplikacije sa fokusom na prototip koji je izašao početkom 2020. godine, a kasnije smo nastavili na samom radu aplikacije. Nedavno je aplikacija izašla iz beta faze i veoma smo srećni zbog toga jer smo dobili pozitivne odgovore od mnogih korisnika i partnera, a Eden broji skoro 100.000 korisnika.

Tokom stvaranja aplikacije više smo se vodili pitanjem šta je to što korisnici žele, istovremeno želeći da im pružimo sjajno čitalačko iskustvo. Na kraju smo sasvim spontano došli do Social segmenta.

Da li je aspekt Social neophodan u Eden Books aplikaciji?

Voleo bih da kažem da nije i da korisnici imaju svoj mir tokom čitanja. Ali s obzirom na to da živimo u digitalnom veku i svedoci smo ekspanzije raznih društvenih mreža i formata sadržaja, smatram da je korisnicima veoma važna povezanost sa drugim korisnicima. Mi smo svakako u aplikaciji razdvojili Reader i Social, pa tako korisnici neometano mogu čitati svoje omiljene knjige.

Šta trenutno nudi aplikacija: koliko naslova, kakve sadržaje?

U Eden Books aplikaciji možete pronaći preko 1200 naslova različitih žanrova, kao i izdanja drugih izdavača. I Classic i Premium korisnici takođe mogu da pronađu zanimljiv sadržaj i u sekciji Bukmarker – intervjue, prikaze i zanimljive tekstove o čitalačkim navikama i zanimljivostima.

U čemu je razlika između Classic i Premium paketa?

Korisnici pri registraciji mogu odabrati dva modela. Classic model podrazumeva kupovinu knjiga koje su 50% jeftinije nego u knjižarama, ali ukoliko se korisnik odluči za Premium paket od 599 dinara, imaće mogućnost preuzimanja hiljade knjiga u aplikaciji.

Koje su osnovne odlike aplikacije i po čemu se razlikuje od sličnih koje su dostupne kod nas?

Pored čitanja na dva uređaja u oflajn režimu, radimo na algoritmu povezivanja korisnika i samom iskustvu komunikacije između njih. Radimo dosta na samom profilu korisnika i povezivanju sa zajednicom. Aplikacija ima dve početne stranice koje ćemo unapređivati – na Home početnoj stranici korisnici mogu da prate aktivnosti drugih korisnika, dok u segmentu Knjižare korisnici mogu da se informišu o novim naslovima, tekstovima, ali i kolekcijama.

O kakvom algoritmu je reč?

Eden već pruža korisnicima povezivanje sa prijateljima razvijajući kriterijum na osnovu zajedničkih prijatelja. Zbog specifičnosti aplikacije, otišli smo korak dalje, za razliku od drugih društvenih mreža, pružili smo korisnicima povezivanje na osnovu broja istih pročitanih knjiga ili omiljenih autora. Smatramo da ovo može biti lep okidač za početak konverzacije između korisnika.

Tokom dugog analiziranja i rada na Eden Booksu, za nekoliko dana imaćemo i razmenu poruka, slično kao Instagram i Tviter, s tim što nam je glavni fokus privatnost korisnika, odnosno enkripcija na razmeni poruka. Drugim rečima, niko neće imati uvid u razmenu poruka osim korisnika.

Naravno, uvek se nameće pitanje privatnosti kada je reč o aplikacijama. Koliko su korisnici zapravo zaštićeni?

S obzirom na to da smo tek na početku, trudimo se da korisnici imaju svoju privatnost. U samoj aplikaciji izbor je na korisniku kakve informacije želi da podeli sa svojim prijateljima: godina rođenja, mejl, broj kupljenih i pročitanih knjiga. S druge strane, Delfi knjižare i Laguna imaju najveću bazu – od preko 700.000 članova.

Pored izvanrednih popusta koje pružamo članovima, podaci o njima su stogo poverljivi i služe samo za bolju komunikaciju sa čitaocima. Sa istom tehnologijom i znanjem pristupamo i Eden članovima. Smatramo da je poverenje korisnika najvažnije, a tek onda sadržaj koji nudi aplikacija.

Mislite li da će se korisnici više fokusirati na Social umesto na čitanje?

Ne verujem. Uporedo razvijamo Reader i Social i siguran sam da će se našim korisnicima oba segmenta podjednako dopasti, a posebno zbog mogućnosti povezivanja sa drugim knjigoljupcima i razmene mišljenja i komentara u vezi sa pročitanim naslovima. Čak smo i u Reader ubacili jedan mali Social deo – na primer, možete podvući omiljenu rečenicu i šerovati je na mrežama – i izaći će jedan vrlo kul vizual sa citatom i imenom autora, kao i sa naslovom knjige.

Kad smo kod Readera, koje su njegove prednosti?

Nismo razvijali Reader, ali smo ga nadograđivali. Glavna karakteristika je što možete bilo koju reč/rečenicu da podvučete i proverite na Wikipediji ili Googlu. Korisnici mogu da šalju drugim korisnicima pasuse, rečenice u formatu slike, teksta ili linka. Takođe, postoje i opšte karakteristike Readera: izbor fontova, povećanje fonta, bukmarkovanje stranica i noćni režim.

Da li aplikaciju mogu da koriste čitaoci iz zemalja u regionu i iz čitavog sveta? Kako je regulisano plaćanje knjiga ili mesečna pretplata? (vaučeri, višemesečna pretplata...)

Naravno, Eden može da koristi bilo koji korisnik, bez obzira na to u kojoj državi se nalazi. U opticaju su dinar i evro – kako bismo dali jasniju sliku korisnicima van Srbije o cenama knjiga i pretplati. Uskoro ćemo imati i knjige na 5 jezika: francuskom, engleskom, nemačkom, španskom i ruskom. Veoma se radujemo tome jer, pored domaćih izdanja, svim korisnicima ćemo omogućiti čitanje i na drugim jezicima, što može da bude i svojevrsna vrsta učenja jezika kroz čitanje.

Hvala što ste za Blic otkrili ovu novost. U kom smeru će se dalje razvijati aplikacija? Ne morate mnogo da nam otkrijete, ali koji su prvi naredni koraci?

Sledeći korak su audio-knjige. To nam je veliki izazov, s obzirom na to da je produkcija audio-knjiga skupa, a mi se i dalje bavimo promovisanjem elektronskih knjiga koje kod nas i nisu toliko zastupljene. Trudimo se da korisnicima aplikacije Eden Books predstavimo e-knjige ne kao zamenu za papirne knjige, već kao izbor: da li ćete na odmor nositi deset papirnih knjiga ili ćete imati instaliranu aplikaciju u kojoj imate hiljade knjiga.

Elem, za audio-knjige su nam potrebne i osobe sa lepim glasom i savršenom dikcijom. Jednostavno, nije lak posao za digitalni sektor, ali imamo jaku želju da omogućimo i ovaj segment korisnicima.

Da li su e-knjige budućnost čitanja?

Svakako da jesu, ali neće biti dominantne. Elektronske knjige su drugi izbor. Već izvesno vreme imamo i treći izbor – audio-knjige. Tržište je dokazalo izdavačima da audio-knjige imaju devet puta veći rast od elektronskih knjiga kada su se pojavile. Digitalni vek stremi ka tome da pruži korisniku proizvod i informacije a da korisnik ne mora mnogo fizički da se pomuči. Pa tako, ukoliko se vratimo samo nekoliko godina unazad, čitaoci su morali da odu u knjižaru i pročitaju opis knjige, da razmisle, pa da čitaju opis druge knjige, a tek onda da odaberu odgovarajući naslov.

Poslednjih godina na našim prostorima pojavile su se aplikacije sa elektronskim knjigama – i ovde korisnik mora prstom da traži naslove, da lista, što je dosta umarajuće za razliku od audio-knjiga koje može samo da pusti i sluša, bilo gde da se nalazi. Audio-knjige su idealne i za vozače kamiona, taksija, autobusa. I teže ih je piratizovati, za razliku od elektronskih knjiga kojih ima u PDF formatu na stotine hiljada na ilegalnim sajtovima i cloud linkovima.

S druge strane, pogledajte samo u kom pravcu na društvenim mrežama idu video i audio materijali, odnosno podkasti. Smatram da je ovo format budućnosti i da ćemo se duže vreme zaustaviti dok se ne izmisli nekakav novi format.

Sa kojim problemima, nerešenim zakonskim regulativama se susrećete? Drugim rečima, šta država može više da uradi kako bi oblast e-knjiga bila zaštićena od piraterije, odnosno krađe intelektualne svojine?

Republika Srbija generalno ima problem sa Zakonom o zaštiti autorskih prava i sprovođenjem ovog Zakona. Ovde nisu samo knjige ugrožene, već muzika i filmovi. Na godišnjem nivou se piratizuje preko 150 GB knjiga čija je vrednost preko 80 miliona dinara. Dobra vest je da se sa pojavom platformi za slušanje muzike i gledanje filmova u visokoj rezoluciji znatno smanjio broj piratskih sadržaja.

Mislim da je to pravac u kojem treba da se krećemo: pružiti korisniku sjajno čitalačko iskustvo, dostupnost hiljade knjiga po ceni jedne knjige. Naravno, ostavljamo korisniku izbor da li će pristupiti aplikaciji ili će nastaviti da se bavi piratskim sadržajem, što je dosta teže.

I za kraj, kakav sadržaj ili e-knjigu preporučujete našim čitaocima?

U aplikaciji imamo divne kolekcije: filmovane knjige, knjige za odmor ili knjige do 200 strana. Korisnici mogu da pronađu odlične i veoma popularne naslove. Takođe, svim korisnicima smo omogućili 10 besplatnih naslova za preuzimanje kako bi isprobali Reader i samu aplikaciju.