Apsolutno savršen triler u svakom pogledu Prikaz romana „Polje meduza“

Prikaz romana „Polje meduza“

Apsolutno savršen triler u svakom pogledu

Autor: Ksenija Prodanović

Izvor: Nedeljnik

Laguna je nedavno objavila roman meni vrlo dragog pisca Ota Oltvanjija „Polje meduza“. Znate kako za neke knjige prosto znate da će biti odlične? Sve nekako vodi u tom pravcu – naslov, sinopsis, naslovna strana, autor kog cenite. E pa, novi roman Oltvanjija (triler koji nanosi opekotine) ne samo da je odličan nego je superfantastičan!

Oltvanji je u prethodnim knjigama odlično izbrusio svoju kratku formu, po kojoj je bio poznat, i čitaocima dao na poklon pravi-pravcati detektivski roman kroz koji je upleo i presek društva, i raspad zemlje, i prelazak sa socijalizma na tranzicioni kapitalizam, i Beograd sa svojim mikroklimama i mikrokosmosima, i Rovinj, i JNA, i nudiste, i medije, i ljubav u vozu, i rokenrol...

Kada se Skeptiku, nekadašnjem istraživačkom novinaru a sada majstoru za rešavanje problema, obrati drug iz vojske, „poslednji Slovenac u JNA“, sa molbom da mu pronađe ženu koja je nestala pre 10 godina, Skeptik se zaglibljuje u 30 godina star (i nerešen) slučaj koji ga vodi od ostarelog rokera, preko nudističkog kluba do poslovno-političke elite nekadašnje države. Hladnitragovi vode ga do novih, a klupko, umesto da se rasplete, sve više počinje da se mrsi i raste. Da li će naš ljubitelj šetanja i gramofonskih ploča uspeti da ga odmota a da se pritom ne opeče, jer svaki novi trag boli kao opekotina meduze?

Mnogo cenim Oltvanjija i njegov lagani, opušteni stil koji se razvija i sazreva sa svakim novim romanom, začinjen saspensom i misterijom i na momente ciničnim smislom za humor. Njegovo „Polje meduza“ nisam mogla ni želela da ispustim iz ruku, čak ni da pokušam da produžim uživanje makar na sat-dva. Roman vas hvata poput pipaka ovih morskih stvorenja i ne pušta. Sve je savršeno izvedeno, od plejade likova na čelu sa Skeptikom, do priče koja ne ostavlja repove i nedovršene krajeve, skrivenih i manje skrivenih ćoškova Beograda, rovinjskog melodičnog jezika i mora...

Ako volite klasične „ko je kriv“ romane, Oltvanji vam nudi priču u najboljem maniru Agate Kristi. Ako tražite bekstvo od haosa svakodnevice, „Polje meduza“ je roman za vas. Ako samo želite da uživate u dobroj knjizi, ne tražite dalje. Apsolutno je savršen za svaku priliku i u svakom pogledu.