8 književnih poslastica slatkih kao sladoled Osvežavajući predlozi za letnje vrućine

Osvežavajući predlozi za letnje vrućine

8 književnih poslastica slatkih kao sladoled

Izvor: Laguna

Foto: Freepik

Dok sedite pod klimom u punom gasu i pitate se kako da pobegnete od letnjih vrućina, pravi je trenutak da bacite oko na naše osvežavajuće predloge koji će vam udovoljiti svaku knjigoljubačku potrebu i biti najslađi beg od stvarnosti.

Evo liste romana koje ćete slistiti od korice do korice:

„Smrt u Pont Avenu: Slučaj komesara Dipena“ – Žan-Lik Banalek

Pomalo ekscentrični komesar Dipen istražuje brutalno ubistvo 91-godišnjeg starca, vlasnika legendarnog hotela Sentral u Pont Avenu, u kojem su davno stanovali Gogen i drugi veliki slikari. Kada je ubrzo zatim pronađen i drugi leš na bretonskoj obali, Žorž Dipen shvata da je pred njim slučaj neslućenih razmera. I dok se pritisak javnosti povećava, a stanovnici gradića tvrdoglavo ćute, komesar Dipen otkriva tajanstven i spektakularan trag... Čudesan i lako čitljiv krimić sa mnogo humora i lokalne atmosfere pravi je izbor! 

„Kao voda za čokoladu“ – Laura Eskivel

Ispunjena receptima, čežnjom i gorko-slatkim humorom, ova šarmantna priča o životu meksičke porodice s početka prošlog veka rasplamsala je maštu i zadivila čitaoce širom sveta. Stara poslovica kaže da si „ono što jedeš“. Heroina priče Tita de la Garsa entuzijastična je kuvarica, pri čemu njene emocije postaju sastavni deo jela koja priprema. Kada njene suze padnu u smešu za svadbenu tortu, goste obuzima osećanje tuge i nostalgije. Kada zbog uboda trna nekoliko kapi njene krvi završi u sosu od ružinih latica, jelo, zbog njene sputane strasti, dobija svojstva afrodizijaka. Afrodizijaka koji navodi njenu sestru Gertrudu da pobegne od kuće sa vojnikom iz revolucionarne bande Panča Vilje. Ostalo saznajte sami!

„Želja“ – Nikolas Sparks

Ako biste imali na raspolaganju samo jednu želju, šta biste poželeli? Ovo je roman koji će vas ganuti, rasplakati, rastužiti, ali i ohrabriti do srži. Pripovedajući o dva Božića u razmaku od dve decenije, koja se proslavljaju na dva kraja SAD, ovaj roman donosi priču o Megi Doz, junakinji koja se rano zaljubila, a ni posle dvadeset godina se nije odljubila. „Želja“ Nikolasa Sparksa čitaocu omogućava da iskusi sveukupnost ljudskih emocija: „A nije li, na kraju, to najvažnije u životu? Da te istinski poznaje i voli neko kog si odabrao?“ Nakon sklapanja korica zasigurno će vam biti toplo oko srca.

„Samo još malo“ – Simona Arnstet

Ovaj lagani ljubić govori o tome kako pronaći sebe tamo gde ne pripadate. Stela, devojka iz velikog grada, naći će se na selu. U jednom danu je izgubila sve: verenika, dom i posao. Nakon što se napila do besvesti, uhodila bivšeg po internetu i plakala do iznemoglosti, Stela shvata da ne može ostati u Stokholmu. Ona je švorc, gladna i potpuno pogubljena. Postoji samo jedno mesto na kom može da zaleči svoje rane – na hladnom i sumornom selu. U društvu lude koze, mrzovoljnih tinejdžera i prepotentnog ekološkog farmera, koji se neočekivano dobro ljubi, Stela će se uplesti u seoska govorkanja. 

„Zabava tek počinje“ – Sofi Kinsela

Pridružite se Efi na najluđoj zabavi na koju ćete banuti. Glavna junakinja se suočava sa razvodom svojih roditelja, što joj teško pada. Kao da to samo po sebi nije dovoljno teško, ona ostaje bez posla i saznaje da su otac i njegova nova devojka prodali njen voljeni dom iz detinjstva. U planu je zabava povodom iseljenja, ali Efi ne voli tatinu novu devojku i ne želi da se pojavi, iako joj svi najbliži govore da će se pokajati. Ipak, u kući se nalazi nešto što Efi želi da uzme i odlučuje da se ušunja u kuću dok zabava bude u jeku. Da li išta može da pođe naopako? 

„I sad si se vratio“ – Džil Mensel

Jedne čarobne zimske noći u najčudesnijem gradu na svetu – Veneciji – Didi se zaljubila u Šeja. Ali ta ljubav je ubrzo okončana njegovim odlaskom bez pozdrava. Trinaest godina kasnije srećemo Didi kao upravnicu veličanstvenog hotela u bajkovitom Kotsvoldu. Napokon je srećna i nalazi se pred udajom kada se iznenada u njen život vraća Šej. Stare iskre i dalje varniče između njih dvoje, ali ih Didi sa odlučnošću odbacuje. Ipak, Šejov povratak budi davno potisnuta osećanja i primorava ih da se ponovo suoče sa suzbijenom neprijatnošću i otkriju šta se stvarno dogodilo te zimske venecijanske noći.

„Njegova devojka zauvek“ – Bler Holden

Uronite u treći nastavak serijala Njegova devojka. Tesa i Kol su već neko vreme zajedno i uspevaju da, uprkos svemu, prevaziđu probleme koji im se nalaze na putu što njihovu vezu čini još jačom. Spremite se za neverovatnu emocionalnu klackalicu. U jednom trenutku navijaćete za par, u sledećem ćete misliti kako nisu dovoljno dobri jedno za drugo, onda ponovo poželeti da njihova veza opstane... Autorka dovodi u pitanje sve što čitalac misli da zna. Da li će uspeti? Da li želimo da uspeju? Šta će se dogoditi sa ovim junacima?

„Bazar tufnaste zebre“ – Rafael Žordano

Upustite se lagano u priču u kojoj su ispreplitani saveti o ličnom razvoju i veoma prijemčiva fikcija. Poput poruke glavnog slogana romana: Samo smeličanstveno!, autorka u svojim likovima, a time i u čitaocima, razvija želju za promenama, kreativnošću, stvaranjem. I mi ćemo je u tome rado pratiti! Jednoga dana će neobična radnja sa nazivom Bazar tufnaste zebre privući pažnju jednog tinejdžera. Bazil, vlasnik Bazara, odlučio je da se vrati u mesto gde je odrastao i da u svojoj prodavnici ponudi predmete bez ikakve stvarne upotrebne vrednosti, osim što golicaju maštu i kreativnost i podstiču na odvažno razmišljanje. Saznajte kako je njegov dolazak uskomešao meštane!