8 razloga zašto su e-knjige bolje od štampanih Diskusija koja traje: štampane ili elektronske knjige

Diskusija koja traje: štampane ili elektronske knjige

8 razloga zašto su e-knjige bolje od štampanih

Autor: Dženifer Vilber

Izvor: owlcation.com

Iako su elektronski čitači i mobilne aplikacije za čitanje u jeku popularnosti, veliki broj knjigoljubaca i dalje više voli štampane knjige. Uprkos tome što veliki broj ljudi više voli taj taktilni osećaj koji štampani medij ima, knjige u elektronskom obliku ipak imaju određene prednosti i raznovrsnost koje štampana izdanja ne mogu da ponude. S obzirom na to da se ne nazire kraj upotrebe štampanih izdanja, nekoliko je situacija u kojima knjige u elektronskom obliku nadmašuju tradicionalne štampane medije.

Elektronskim knjigama pristupate odmah

Kada koristite elektronske knjige, ne morate čak ni da izađete iz kuće kako biste knjigu kupili ili je pozajmili u svojoj lokalnoj biblioteci. U bilo kom trenutku ih možete kupiti u digitalnoj knjižari i preuzeti iste sekunde. Čak i biblioteke sada nude mogućnost iznajmljivanja knjiga u elektronskom obliku, pa tako odmah možete preuzeti naslove koji su vam potrebni a da ne morate da odete do biblioteke. Možete na svom uređaju preuzeti celu biblioteku novih naslova, a da sedite zavaljeni u svojoj fotelji i da na sebi i dalje imate samo pidžamu.

Elektronske knjige su lakše za transport od štampanih

Štampane knjige, a pogotovu tvrdokoričena izdanja, mogu biti veoma teške, dok je većina savremenih elektronskih čitača izuzetno lagana. Mnogo je lakše poneti sa sobom svoj elektronski čitač (ili telefon sa aplikacijom za čitanje e-knjiga) u kom se nalazi nebrojeno mnogo naslova, nego što je to slučaj sa makar i par štampanih knjiga. Ukoliko na svom putovanju završite sa čitanjem jedne knjige, mnogo je jednostavnije (i jeftinije!) da preuzmete novu elektronsku knjigu nego što bi bilo da pronađete knjižaru. Ako je vaša kolekcija knjiga povezana sa eksternom memorijom, možete bez problema da čitate na svom telefonu ukoliko se ispostavi da imate dodatno slobodno vreme, a da ipak niste poneli svoj čitač.

Ukoliko kupujete udžbenike isključivo u elektronskom obliku, biće vam mnogo lakše da ih nosite od kuće na predavanja i obrnuto. Takođe, možete sve svoje knjige prebaciti i na svoj telefon, koji ionako uvek nosite sa sobom. Korišćenje elektronskih knjiga omogućava vam da celu svoju biblioteku nosite sa sobom u svom džepu, a na taj način će vam vaši udžbenici biti dostupni gde god da se nalazite. Takođe, ovo je i odličan način da učite u bilo kom trenutku kada imate malo slobodnog vremena, a to možete učiniti i dok čekate u redu.

Elektronski čitači imaju ugrađene rečnike

Zaista može biti frustrirajuće kada tokom čitanja štampane knjige naiđete na nepoznatu reč. U svakom slučaju ćete morati ili da pronađete rečnik ili da tu reč potražite na svom telefonu ili tabletu. U većini slučajeva, ne želite da se maltretirate i često samo preko takve reči pređete a da niste saznali šta znači. Veliki broj savremenih elektronskih čitača ima ugrađene rečnike koji vam omogućavaju da potražite nepoznate reči jednostavnim pritiskom na reč koju ne znate. Definicija iz rečnika pojaviće se odmah na ekranu a da vi ne morate ni da izađete iz aplikacije.  

Elektronske knjige zauzimaju mnogo manje prostora od štampanih

Strastveni čitaoci znaju da sakupljaju veliki broj knjiga koje često mogu da zauzmu mnogo prostora, a i vaša kuća će izgledati neuredno i prenatrpano. Međutim, čak i najveća kolekcija elektronskih knjiga neće zauzeti mnogo prostora u vašoj kući. Mnogo je lakše izboriti se sa velikom digitalnom bibliotekom, nego što je to slučaj sa policama punih knjiga koje verovatno nikada ponovo nećete pročitati.

Možete prilagoditi veličinu i stil fonta u elektronskim knjigama

Za razliku od štampanih, elektronske knjige omogućavaju vam da promenite veličinu ili čak sam font na kom čitate knjigu. Ukoliko želite da uvećate slova, to možete učiniti na svakom elektronskom čitaču, međutim, to nije slučaj sa štampanim izdanjima. Takođe, obično možete promeniti i font ukoliko vam se ne dopada onaj na kom trenutno čitate. 

Elektronski čitači često su ekološki prihvatljiviji od štampanih knjiga

Na prvi pogled može se učiniti da elektronski uređaj sigurno nije ekološki prihvatljiviji od tradicionalnih štampanih izdanja, međutim, mnogo je manje resursa potrebno da se proizvede elektronski čitač nego što je to slučaj sa tiražima knjiga. Da biste proizveli jedan Kindl uređaj emisija ugljen-dioksida biće ista kao da ste odštampali trideset knjiga. Većina strastvenih čitalaca poništiće ovu brojku za manje od godinu dana ukoliko pređu na elektronske čitače. I dok stoji da papir može da se reciklira, sam proces recikliranja može da izazove ekološko zagađenje zbog mulja koji nastaje tokom procesa uklanjanja mastila.

Elektronske knjige možete da čitate u mraku

Elektronski čitači već imaju ugrađeno pozadinsko osvetljenje, tako da vam nije potreban drugi izvor svetlosti da biste ih čitali – možete da čitate u mraku ili pod prigušenim svetlom bilo gde. Sve dok vaš elektronski čitač ima bateriju, vi možete da čitate u krevetu, tokom nestanka struje ili kada ste uveče napolju, a da vam za to ne treba drugi izvor svetlosti. Sve ovo vam omogućava da elektronske knjige čitate u mnogo više prilika nego što je to slučaj sa štampanim izdanjima.

Elektronske knjige su budućnost

Mnogi su razlozi zbog koji se knjigoljupci mogu odlučiti za elektronske knjige. One nude mnogo više pogodnosti od štampanih izdanja i imaju više prednosti koje omogućavaju lakše i ugodnije čitalačko iskustvo. Na kraju krajeva, nije toliko važan vaš izbor između elektronskih i štampanih izdanja. Važno je da nastavite da čitate.

Prevod: Nataša Đuričić Marković