Kako da odlučite koje knjige da ponesete na letovanje? 9 saveta

9 saveta

Kako da odlučite koje knjige da ponesete na letovanje?

Izvor: penguin.co.uk

Foto: Freepik

Neki od nas jedva čekaju da istraže znamenitosti dok su na odmoru. Ali ako ste pravi-pravcati knjigoljubac – jedino će vas zanimati koje knjige spakovati u kofer.

Zgrabite kremu za sunčanje i pasoš: sezona odmora je počela! Pored haosa od traženja odgovarajućih naočara za sunce i kupaćih kostima, organizovanja letova i ekskurzija, ostaje jedan krucijalni korak u organizaciji svakog odmora koji se nikako ne sme preskočiti: šta ćete dođavola poneti za čitanje?

Ako, poput nas, svoj dom ne napuštate bez minimum pet knjiga za trodnevno putovanje, dok na usputnim stanicama istražujete lokalne knjižare, onda i sami znate koliko je važno da ponesete odgovarajuću literaturu, a evo šta smo otkrili:

Nasumičan izbor knjige sa police s povezom preko očiju

Ako ste skloni onome što Japanci nazivaju tsundoku – navika da kupujete više knjiga nego što možete da pročitate – ovo bi trebalo da bude baš po vašoj meri. Ukoliko se plašite da ćete varati, pozovite nekog kome verujete da vam pravi društvo dok sa povezom preko očiju birate knjige sa polica i tako pravite izbor knjiga za letovanje. Niste zadovoljni izborom? Onda je možda vreme da „pospremite“ svoje police.

Neka vam u pomoć pritekne geografija

Čak iako ste ipak onaj tip koji voli da posećuje lokalne muzeje, koji voli da se upusti u kulinarske avanture i nauči jezik domaćina, knjiga čija se radnja odigrava u zemlji ili regionu u čijoj ste poseti pružiće vašem putovanju potpuno novu dimenziju – bilo da je u pitanju produženi vikend ili dvonedeljni odmor. Odaberite tematske knjige, čija se radnja, na primer, odigrava u Portugaliji, Francuskoj ili pak Italiji.

Bacite se na klasike

Neki knjigoljupci najviše vole klasike u bilo koje doba dana i noći, nevezano da li je vreme odmora ili ne. Ali umesto da se okrenete onima iz kanona engleske književnosti, poput Dikensa ili Šarlote Bronte, zašto se ne biste osvrnuli na klasike koji potiču iz zemlje u koju putujete? Možda su oni manje poznati, ali ćete zato uživati u avanturi istraživanja (potencijalno) vama novih pisaca.

Konačno pročitajte onu knjigu koju odavno nameravate da pročitate

Znate tačno na koju knjigu mislimo: to je ona knjiga koja vas uvek mami iz izloga knjižare ili koja vam stalno iskače na Instagram storiju. To je ona knjiga za koju vas stalno pitaju da li ste je pročitali. Prosto je konačno kupite/pozajmite/skinite sa neta i priključite se diskusiji.

Istražite opus određenog autora

Možda ste skoro otkrili pisca koji vas je oduševio i želite još neko njegovo delo da pročitate? Ili ste možda pomislili kako je konačno došao red da čitate Handkea? Čitanje više knjiga jednog autora u jednom mahu je odličan način da uronite u njihovo stvaralaštvo i pogled na svet.

Potražite savet od načitanih prijatelja

Ako postoji nešto što načitani ljudi vole više od čitanja, onda je to razgovor o njima. Stoga nemojte da se stidite! Pitajte ih! Očekujte da će vas bombardovati pitanjima poput: šta voliš da čitaš? – gde putuješ? – šta voliš da istražuješ?, pa ćete zajedničkim snagama otkriti nešto što vam možda nikad ne bi prošlo kroz glavu, ili nešto što već dugo nameravate da pročitate (vidi stavku iznad!). Ako imate sreće, možda na put krenete sa brdom pozajmljenih knjiga uz prijatnu poruku da nema veze ako ih vratite sa peskom između stranica.

Pozabavite se nagrađivanim delima

Ne briljirate preterano u čitanju nobelovaca i dobitnika Bukera, Koste i ostalih nagrada? Sada je pravo vreme za to! Uhvatite se ukoštac sa nagrađivanim autorima i njihovim delima. Na kraju krajeva, njih su birali najveći umovi književnosti – što je verovatno najbolja preporuka koju možete da dobijete.

Prepustite se impulsivnoj kupovini na aerodromu

Ili ste shvatili da nemate ništa za čitanje kada ste stigli na aerodrom, ili ste shvatili da nemate dovoljno knjiga... U svakom slučaju, vrlo često se dešava da najbolju knjigu za letovanje nađete slučajno i to – upravo na aerodromu. Aerodromsko štivo? Nikad ne razočarava!

Pročitajte ono što pronađete u smeštaju

Ako odsedate u nečijem letnjikovcu, AirBnBi-ju, pa možda i u nekom luksuznijem hotelu, velike su šanse da ćete tu i tamo pronaći pokoju knjigu u nekom ušuškanom kutku. To su knjige koje mogu, ali ne uvek, da vas iznenade time što će vam se svideti, ali će najčešće biti one koje vi sami nemate na svojim policama. Tako možete da nabasate na autora za kog nikada niste čuli... A ako vam se baš svidelo ono što ste pročitali, nastavite dobru karmu tako što ćete za sobom ostaviti knjigu koju ste poneli na put.

Prevod: Aleksandra Branković