Letnje preporuke Šta sad da čitam?

Šta sad da čitam?

Letnje preporuke

Autor: Maja Zuber

Izvor: Laguna

Foto: Pixabay

Znamo da je mesec decembar mesec pripreme za Novu Godinu i Božić kada biramo poklone za svoje najbliže, ali hajde da mesec jun bude samo za nas, da obradujemo sebe lepom knjigom ili putovanjem. Ukoliko još uvek niste stavili tačku na svoj spisak naslova za predstojeće leto, u današnjem tekstu predstavićemo vam neke koji bi mogli taj spisak da upotpune. Stoga krenimo redom.

„Mačak koji je spasao knjige“

Briljantno štivo za prave knjigoljupce koji ne samo da čitaju već istinski osećaju priču i proživljavaju dramu junaka kao da su oni baš ti junaci. Rintaro je usamljeni mladić koji je nakon smrti dede primoran da proda knjižaru koja predstavlja ceo njegov svet. Dok Rintaro tuguje sam među policama knjiga, u knjižaru se ušunja mačak Tigar. Ovaj mačak nije običan, on im moć govora koja mu omogućava da komunicira sa Rinatrom koga nagovara da krenu u misiju spasavanja knjiga. Iako inspirisana gubitkom najbližih, ova knjiga je prikaz života posle života i potraga za smislom. Ovo je i oda svim našim kućnim ljubimcima koji su zauvek naši najverniji prijatelji. 

„Potraga za ljubavlju“

Ukoliko volite da čitate Fransoaz Sagan, ovo je štivo za vas. Duhovit i vrcav, ovaj roman nam donosi priču o dve sestre tinejdžerke pripadnice izgubljene engleske aristokratije koje odrastaju bez roditeljskog uticaja. Linda i njena sestra su opsednute ljubavlju, romantikom i seksom, iako su veoma malo upućene u njihovu praktičnu primenu. Stvarnost je sasvim drugačija nego što su je zamišljale. Ovo je knjiga zbog koje ćete se na momente naglas smejati, ali i očajnička potraga za ljubavlju. 

„Lekcije iz hemije“

Elizabet je tridesetogodišnja samohrana majka, ali i zvezda emisije o kuvanju „Večera u šest“. Po obrazovanju je hemičarka čija je akademska karijera u zapećku. Elizabet koristi popularnost svoje emisije da pozove žene na „tihu revoluciju“ kako bi preispitale svoje uloge u društvu. Na pomalo duhovit način Boni Garmus je uspela da napiše roman o ženi koja svemu što radi pristupa veoma ozbiljno i kojoj se u životu dešavaju veoma ružne stvari. 

„Kad smo verovale u sirene“

Dirljiv roman i priča o dve sestre koja nam pokazuje značaj porodice i da su neke veze zauvek neraskidive. Jedna sestra je uspešan lekar, dok druga odlučuje da misteriozno nestane i potpuno promeni život koji je do tada vodila. Sa novim imenom i porodicom nada se da nikada neće morati da se vrati starom životu. Ipak, kada joj sestra pokuca na vrata, lavina emocija je vraća dvadeset godina unazad. Kroz dug niz živopisnih likova autorka plete neraskidivu nit života između dve sestre. 

„Kao voda za čokoladu“

Priznaćete da sam naslov budi i najuspavanija čula i golica najosetljivija nepca. Ovaj roman donosi nam priču o Titi, devojci čiji je usud to što je najmlađa u porodici i što se prema tradiciji od nje očekuje da ostane uz staru majku. Svu svoju bol, nesreću i emocije Tita prenosi u hranu koju sprema. Dok čitate, osetićete Titin bol i ljubav koji su glavni sastojci svakog jela. Svih dvanaest poglavlja u knjizi počinju tradicionalnim meksičkim receptima. 

„Grand hotel 'Evropa'“

Nakon kraha ljubavne veze jedan pisac se nastanjuje u nekada poznati Grand hotel „Evropa“. Potreban mu je mir da bi shvatio šta mu se zapravo dogodilo. Boraveći u hotelu, on polako počinje da biva opčinjen njegovim gostima koji kao da su iz nekog drugog vremena koje se davno završilo. Ovaj maestralni roman, pored potrage za ličnim identitetom i identitetom Evrope kao kontinenta, govori i o ljudima koji u njemu borave kao o nekome čije je vreme prošlo, baš kao i hotelu u kome se nalaze. 

„Poreklo noćne tame“

Žanrovski drugačiji od svih prethodno pomenutih, „Poreklo noćne tame“ donosi priču o čuvenom američkom piscu Alanu Edgaru Pou i njegovoj fascinaciji naukom. Ovaj pisac je čitav život bio fasciniran naukom, razvijao je neverovatne ideje i razotkrivao obmane prevaranata toga doba. Ova neobična biografija predstavlja svojevrsni vodič za upoznavanje Alana Edgara Poa, čije je ime sinonim za misteriju i imaginaciju, a čija su dela bezvremenska. 

„Oči su im gledale u Boga“

Iako je njen dolazak na svet tragična posledica silovanja, glavna junakinja romana Džejni Kroford odrasta na Floridi krajem dvadesetih godina prošlog veka gotovo bezbrižnim životom pored bake, koja je većinu svog života provela kao robinja služeći belim porodicama i brinući o njihovoj deci. Odrastajući u zadnjem dvorištu belaca, nije bila svesna rasnih podela koje počinju tek kada krene u školu i shvati da je negde između. „Oči su im gledale u Boga“ je roman sa širokim spektrom tema: pojam bračne zajednice, uloga i položaj žene u okviru te zajednice, rodna neravnopravnost, rasne i klasne razlike, kao i rasizam i nejednakost. Lik Džejni Kroford je oda svim ženama koje su nekada bile posedovane i koje su iz tog poseda istupile i krenule u potragu za sopstvenom srećom. 

„Eumenide“

Gotovo 1000 stranica ovog dvotomnog romana dokumentuje svedočenje Maksa Aua, bivšeg naciste i dželata. Iako predstavlja priču jednog vojnika, ovaj roman nam govori i o kolektivnoj patologiji, o prefinjenom istraživanju morala, sukobu dobra i zla. Ovo je priča o običnim ljudima koji postaju dobrovoljni dželati, koji uživaju u tome i koji ne osećaju kajanje zbog počinjenih zločina. Iako roman sa dubokom istorijskom podlogom, „Eumenide“ otkrivaju ono što najdublje potiskujemo u sebi, a to je istina da su dželati obični ljudi poput nas.