Beogradski trio Goran Marković Drama

Beogradski trio

Goran Marković

Goran Marković Beogradski trio

4.5

399.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

U vreme prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, jedan od službenika Britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel. Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otoku. Kad uskoro i njegova žena doživi istu sudbinu, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spase i da se pomogne njenoj kćeri, devojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja.

Sa neskrivenim referencama na Darelov roman Aleksandrijski kvartet, Goran Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u posleratnom Beogradu. On pritom uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa.

Potresan i zabavan istovremeno, duhovit, inventivno komponovan kao kolaž dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša, službenih zapisnika i svedočanstava, Beogradski trio ne ispušta se iz ruke do poslednje stranice. 

Kategorije

Drama

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-3141-9

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 200

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

S26702

5

17.06.2023

Darel i Srbi

Sjajna knjiga i jedinstven dokument jednog mračnog doba. Izuzetno zanimljiva, dobro napisana a posebno osvrt na Darela. Potresno svedočanstvo o ljudima, o onima koji imaju moć da gaze i o onima koji su žrtva u ime ideala ili greškom, ili zlobom drugih... i o onima koji gaze čak i svoja diplomatska dopuštenja u ime ljubavi. u ime ljudskosti...

0

0

User pic

mirajovcic7255

3

03.07.2022

Trio

Trio koji tezi ka cetiri.

0

0

User pic

Nemanja.simeunovic3676

5

18.03.2022

ja

Remek delo

0

0

User pic

vsnradivojevic5102

5

24.10.2020

Preporuka ✓

Kad se fikcija i realni događaji tako dobro uklope, pa dobijemo odličnu priču koja uđe u najuži izbor za Ninovu nagradu.

0

0