Braća Karamazovi I Fjodor Mihailovič Dostojevski Klasična književnost

Braća Karamazovi I

Fjodor Mihailovič Dostojevski

Fjodor Mihailovič Dostojevski Idiot – I tom

0

500.00 RSD

Opis knjige

Kapitalno delo velikog ruskog klasika

Umesto da ovladaš ljudskom slobodom, ti si je uvećao i zauvek opteretio njenim mukama duševno carstvo čovekovo. Ti si poželeo slobodnu ljubav čovekovu, da slobodno pođe za tobom, primamljen i zanet tobom. Umesto po strogom drevnom zakonu, čovek je sada morao slobodnim srcem da odlučuje sâm šta je dobro, a šta je zlo, imajući za uzor samo tvoj lik pred sobom, ali zar je moguće da nisi pomislio da će on, najzad, odbaciti i čak osporiti i tvoj lik, i tvoju istinu, ako ga opterete tako strašnim bremenom kao što je sloboda izbora?

Roman Braća Karamazovi Fjodora Dostojevskog po mišljenju mnogih kritičara i proučavalaca njegovog dela smatra se krunom autorove spisateljske karijere. Priča o porodici Karamazov Dostojevskom je poslužila kao okosnica za izuzetan filozofski roman koji istražuje hrišćansku etiku, slobodnu volju, otuđenost, suparništvo i moral.

Večita borba dobra i zla svevremeno je otelotvorena u likovima Fjodora Pavloviča i njegovih sinova Mitje, Ivana, Aljoše i vanbračnog sina Smerdjakova. Nakon više od jednog veka od objavljivanja ovog romana, autentičnost i psihološka rafiniranost njihovih karaktera ne prestaju da nas intrigiraju i fasciniraju.

„Porodica Karamazov predočava se kao jedan mikrokosmos, u kojem se reflektuju najvažnije protivrečnosti čovekovog bića.“ Maksimilijan Braun

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2020-10-27

ISBN: 978-86-521-3879-1

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 458

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari