Dama s kamelijama Aleksandar Dima Sin Klasična književnost

Dama s kamelijama

Aleksandar Dima Sin

Aleksandar Dima Sin Dama s kamelijama

5

399.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Jedan od najvećih ljubavnih romana na svetu.“ Henri Džejms

Pisac je došao na ideju da piše o nesrećnoj junakinji na osnovu sopstvenog iskustva sa jednom pariskom kurtizanom i roman je odmah doživeo ogroman uspeh kako u Francuskoj, tako i u svetu. Mladi provincijalac iz dobrostojeće ali konzervativne porodice Arman Dival zaljubljuje se u prelepu i preskupu parisku kurtizanu Margerit Gotje, koja je obolela od tuberkuloze i koja nošenjem belih i crvenih kamelija signalizira svojim obožavaocima da li je na raspolaganju ili ne. Krećući se u visokim aristokratskim krugovima i pošto se i sama zaljubi u Armana, odluči da odbaci prethodni život i prihvati njegovu bračnu ponudu, ali će se između njih isprečiti nepremostive socijalne prepreke, intrige i okolnosti koje će uticati na tragičan kraj ove ljubavne priče.

Ubrzo postavljen i na scenu, roman je samo do kraja XIX veka bio preveden na dvadesetak jezika. Osim toga, inspirisao je Šopena da komponuje muziku za istoimeni balet a Verdija za operu Travijata, prema romanu su snimljeni mjuzikl nagrađen Oskarom Mulen ruž i više filmskih adaptacija, dok su glavnu junakinju igrale velike pozorišne i filmske dive kao Sara Bernar, Greta Garbo, Izabel Iper i mnoge druge.

„Aleksandar Dima Sin je moje najveće remek delo.“ Aleksandar Dima Otac

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2643-9

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 296

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

Valahiru

5

06.09.2021

Dama s kamelijama

Portret dame - uzvišen i senzacionalan, zadivio je i mene. Iskreno, bio sam očaran opisom i njenom celokupnom pojavom. Uskoro sam saznao za mladića i njegovu ljubav. Ljubav koja ga zamalo koštala života. Shvatam da su junaci zapravo žrtva vremena u kom žive i žrtva pakosti i koristoljubivosti društva. Ljubavna priča kakvoj nećete naći slične.

1

0