Put koji je doveo do pisanja knjige „Evolucija ishrane“ Dr Stiven R. Gandri

Dr Stiven R. Gandri

Put koji je doveo do pisanja knjige „Evolucija ishrane“

Izvor: youtube.com

Foto: Web Summit - flickr.com / CC BY 2.0

Stiven R. Gandri je vrhunski kardiolog, doktor medicine koji je jedan od značajnijih medicinskih inovatora današnjice. Prilikom promocije knjige „Evolucija ishrane“ gostovao je u programu „Wellnes hour“ i govorio o svojim počecima, medicinskim dostignućima i svemu što ga je usmerilo ka razvijanju revolucionarnog pristupa ishrani koji je objasnio u svojoj knjizi. Prenosimo transkript tog razgovora objavljenog na Jutjubu.

Pročitao sam vašu knjigu „Evolucija ishrane“ i mislim da je to najbolja knjiga o ishrani koju sam pročitao. Za početak da kažemo nešto o vašim počecima – vi ste kardiolog, radite transplatacije srca, izumeli ste stvari koje se sada koriste širom zemlje... Kako je uopšte došlo do ove knjige?

Studirao sam na Jejlu i u to „mračno doba“ mogao sam da izučavam predmet koji god sam želeo četiri godine sa tri profesora, a odlučio sam se za biologiju ljudske evolucije. To je samo kitnjast naziv za izučavanje gena naših predaka i njihovog odnosa sa okruženjem – kako se taj odnos menjao tokom evolucije, pri promeni hrane koju smo konzumirali ili mesta na kojima smo živeli. Napisao sam tezu i to je bio kraj istraživanja.

Zatim sam otišao na medicinski fakultet i odlučio da postanem kardiolog, precizniji da budem – dečji kardiolog. Negde 1989. godine sam prešao u Loma Linda medicinski centar i postao načelnik kardiotorakalne hirurgije. Tamo sam sa kolegom i partnerom Leonardom Bejlijem radio na transplataciji srca kod beba i po tome nas većina ljudi i pamti. Radili smo i operacije koristeći robote koji mogu da se pokreću sa bilo koje udaljenosti – na primer na konvenciji u San Francisku upravljali smo robotom koji je radio operaciju u Francuskoj.

Kako je došlo do promene u vašoj karijeri?

Bio sam poznat po tome što sam pristajao da operišem ljude koje niko nije želeo da operiše. Veliki Ed je bio krupan četrdesetpetogodišnjak, i danas je živ, i poslat mi je da ga operišem iako je imao koronarne arterije koje se nisu mogle operisati – u prevodu, svi krvni sudovi su mu bili toliko zapušeni da ništa nije moglo da prođe kroz njih niti je bilo moguće izvesti bajpas. Svi doktori su mu govorili da ne mogu ništa da urade za njega, a do trenutka kada je došao kod mene, smršao je oko 20 kilograma. Rekao mi je: „Doktore, svi kažu da ne mogu da mi pomognu, ali ja sam smršao 20 kg i uzimao sve ove suplemente, možda sam uspeo nešto da promenim tu, unutra.“ U to vreme sam bio poprilično gojazan i samo sam počešao svoju profesorsku bradu nadmeno: „Sjajno je to što si smršao, ali to ne može da promeni ništa po pitanju tvog srca.“ Smatrao da je nema šta da izgubi, i tražio da ponovimo angiogram. Pristao sam i sledećeg dana kada smo snimili krvne sudove, video sam da je oko 50% zapušenja nestalo.

Da li je to nešto nečuveno? Niko to ranije nije uradio?

Nikada nisam video tako nešto. Svašta čujete, a najčešće su to priče iz neproverenih izvora.

Kako ste reagovali kada ste to videli?

Morao sam da verujem jer sam to video. Postojao je snimak star šest meseci i ovaj novi. Između ta dva snimka moj pacijent je izgubio na težini i uzimao veliki broj suplemenata. Pregledao sam suplemente koje je uzimao i shvatio da sam neke od njih koristio u svojim eksperimentima za transplataciju. Pomislio sam: „Baš sam glup. Tu sam i verujem u savremenu medicinu, sa svim tim hemikalijama koje koristimo. Ali odakle potiču te hemikalije?“ Sve potiču iz biljnih jedinjenja koja su malo promenjena. Odatle je sve vodilo ka ovoj knjizi.

Prevod: Dragan Matković