Energija sledeće knjige Tajna nauka koja se krije iza vašeg sledećeg štiva

Tajna nauka koja se krije iza vašeg sledećeg štiva

Energija sledeće knjige

Izvor: penguin.co.uk

Foto: Freepik

Na polici kod kuće držim knjigu koju moja partnerka i ja nameravamo da pročitamo više od dve godine. Deluje kao fascinantno štivo: dobila je sjajne recenzije i njen društveno-istorijski aspekt nas oboje zanima. Selila se sa nama i preživela ne jednu, već tri čistke knjiga. Prema svim merilima, to je knjiga koju bih želeo da pročitam.

Međutim, kada su nas nedavno posetili prijatelji i, videvši riknu, upitali da li smo je pročitali, zatekli smo se kako pokušavamo da smislimo neki odgovor. Da sam znao da su nas to pitali pošto je ista knjiga stajala nepročitana na polici u njihovom domu, možda bih im lakše odgovorio, ali nisam mogao da shvatim zašto je još nisam pročitao.

Tada mi je sinulo: kada neko bira sledeće štivo, ta knjiga bukvalno mora da bude najprimamljivija knjiga na svetu; jer ako nije, uzeće neku drugu. A ova, naizgled predivna knjiga, nije to bila – i pomislio sam da nikada neće ni biti.

„Prosto...“, pokušao sam da objasnim, „nema energiju sledeće knjige.“

Prijateljica me je pogledala razrogačenih očiju: „O, bože“, smejala se, priznajući da je ni oni nisu pročitali. „Energija sledeće knjige! Stvarno je nema!“

Možda preterujem, ali da je ta knjiga, koju niko od nas četvoro nije pročitao, bila jabuka koja pada, osećao bih se pomalo kao Njutn. Moja pretpostavka da nečije sledeće štivo mora da ima beskompromisnu privlačnost – određenu varnicu, nešto neopisivo – delovala je jednostavno, ali nikada mi nije bila iskristalisana u umu. Naredne nedelje sam proveo u razmišljanju o energiji sledeće knjige, pričao sam sa prijateljima i kolegama o tome pokušavajući da otkrijem šta je ona zapravo.

Zakon energije sledeće knjige
 
Zakon energije sledeće knjige pretpostavlja da, kako biste izabrali knjigu kao sledeće štivo, ona mora da poseduje toliku privlačnost da nijedna druga knjiga nema prioritet u odlučujućoj sekundi kada rikna zapucketa i počnete sa čitanjem.

Neko bi se zapitao: zar to nije sudbina? Pa, ne sasvim – to bi značilo da potpuno ignorišemo mnoštvo faktora koji utiču na razloge zbog kojih želimo da pročitamo određenu knjigu, a od kojih se energija sledeće knjige sastoji: knjigu vam je predložio, ili ju je čak napisao, prijatelj; pročitali ste sjajan prikaz (ili više njih) o knjizi; neprestano se nalazi na spiskovima „najboljih knjiga“; osvojila je nagradu, ili njih nekoliko; preporučila ju je slavna ličnost ili poznati umetnik; tehnički je sledeća knjiga na vašem spisku za čitanje; tek ste je kupili u knjižari i želite da čitanjem prekratite put do kuće. Ovde čak i ne ubrajamo raznovrsne razloge zbog kojih čitamo knjige koje tehnički i ne želimo, kao što je griža savesti (poklon od dobronamernog ujaka koji bi mogao da vas kasnije pita o njoj), ili zbog škole ili posla.

Pretpostavio bih da se, osim ako ne postoji hitan razlog da pročitate knjigu (ispit), energija sledeće knjige najčešće pojavljuje kao spoj dva ili više ovakvih faktora, naročito kao ishod onoga što nazivam Pravilo trojke: vidite da je knjiga preporučena u jednom, pa u drugom kontekstu (dobar prikaz knjige, njeno pominjanje na društvenim mrežama), međutim treći pomen – možda ličniji, kada vam knjigu preporuči neko ko ima isti ukus – kategorički i konačno je prožima energijom sledeće knjige.

Izuzetak koji potvrđuje pravilo

Važno je pomenuti slučaj kada je Zakon energije sledeće knjige ništavan – to jest kada je željena knjiga nedostupna iz nekog razloga (rasprodata je u knjižari, pozajmili ste je prijatelju itd.). Međutim, ovaj izuzetak potvrđuje naučno pravilo: u tipičnim slučajevima rekao bih da knjiga zadržava svoju energiju i da čitanje druge knjige neće i ne može da vas zadovolji na isti način. U većini slučajeva nedostupnost knjige pojačava želju za njom; u retkim situacijama je umanjuje, a u ekstremnim je gubi.

Energija je prenosiva

Ovo se dešava jer je energija sledeće knjige, kao sva energija, prenosiva. Ponekad knjiga mesecima leži na vašoj natkasni, pa tek onda dobije energiju sledeće knjige – iz nekog razloga vas dotad ne privlači. Ponekad knjiga iskoči niotkuda – možda se klasik koji ste želeli davno da pročitate istakne u prodavnici polovnih knjiga – svojom neodoljivom naslovnicom i bagatelno cenom (što čini NEVEROVATNU KOLIČINU energije sledeće knjige!).

Tu se krije lepota energije sledeće knjige – pojavi se u knjizi i nestaje; često se vraća; a ponekad se nikada ne pojavi, kao što je slučaj sa „jabukom“ koja me je tako jako udarila u glavu na početku ovog eseja. Međutim, i dalje čuvam tu knjigu na polici – kao i moji prijatelji – zbog potencijalnog otkrovenja: knjiga možda još nije na vrhu spiska za čitanje, ali uvek postoji mogućnost da će biti.

Energija sledeće knjige je nepredvidiva, a svaka knjiga može da je ima. U svakom trenutku svaka knjiga može da dobije energiju sledeće knjige; morate samo da budete strpljivi i sačekate da vidite šta ćete sledeće ugrabiti s police.

Prevod: Đorđe Radusin