Frankenštajn u Bagdadu Ahmed Sadavi Drama

Frankenštajn u Bagdadu

Ahmed Sadavi

Ahmed Sadavi Frankenštajn u Bagdadu

4.5

Besplatno

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Najuži izbor za Bukerovu nagradu.

Roman koji je sa užasom i crnim humorom uhvatio nadrealnu stvarnost savremenog Iraka.

Bagdad je pod američkom okupacijom. Na ulicama, među ruševinama leže tela i ostaci poginulih. Hadi, lokalni čudak i staretinar, prebira po šutu. On sakuplja delove ljudskih tela i sastavlja ih ne bi li vlada u njima ponovo prepoznala ljude koje treba sahraniti kako im dolikuje. Nakon što jedno od Hadijevih sastavljenih tela nestane, gradom se širi talas jezivih ubistava. Pristižu izveštaji o zločincu sablasnog izgleda koji ne umire ni kad ga ustrele. Hadi ubrzo shvata da je stvorio čudovište koje mora da se hrani ljudskim mesom ne bi li opstalo. U početku se zadovoljava telima ljudi koji zbog nečeg nose krivicu, ali ubrzo počinje da proždire svakog ko mu se nađe na putu.

Prelazeći od parabole do realizma, Frankenštajn u Bagdadu je upečatljiva alegorija na temu divljaštva čoveka prema čoveku koja savršeno dočarava besmisao, haos i tragediju rata.

„Maestralno napisan roman. Nezaboravno delo koje s pravom možemo da nazovemo 'gotičkom arabeskom' i koje se smelo suprotstavlja nasilju što su ga ovoj zemlji nametnuli tuđini.“ Kirkus

Frankenštajn u Bagdadu je tih i surov, on je mračno, maštovito seciranje cikličnog besmisla nasilja. Ahmed Sadavi je majstorski pretočio strašne posledice jednog od najnepotrebnijih ratova u savremenoj istoriji u roman koji će se pamtiti.“ Omar el Akad, autor romana American War

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-3450-2

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 0

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

Amavi

3

13.03.2021

3.5⭐

Мени се није свидело писање, за шта је врло могуће крив превод са енглеског а не са арапског(оригинала). Сматрам да су неки ликови потпуно небитни а добили су читава поглавља. Овако је занимљива прича и добар обрт на дело Мери Шели.

1

0

User pic

draganatodovic9474

5

11.12.2023

Irak

Autor koristi crni humor i aluzije na originalnog Frankeštajna da dočara surove posledice invazije na Irak i turobnu atmosferu u Bagdadu. Iako je štivo lako, roman je zapravo slojevit, nosi snažne poruke i definitivno ga vredi pročitati.

0

0

User pic

vladimirdzigurski097840

5

07.02.2023

Džigi

Odlična knjiga koja pomalo deluje bajkovito, a ustvari što se više ide u rasplet deluje vrlo realno i i uspela je da me prijatno iznenadi.

0

0