Fredrik Bakman se vraća u Medvedgrad Prikaz romana „Mi protiv vas“

Prikaz romana „Mi protiv vas“

Fredrik Bakman se vraća u Medvedgrad

Autor: Betejn Patrik

Izvor: washingtonpost.com

Kada bi Aleksandar Mekol Smit i Mejv Binči imali decu, dobili bismo romane švedskog pisca Fredrika Bakmana. Njegov poslednji roman „Mi protiv vas“ nastavlja sagu o malom mestu u koje su se čitaoci zaljubili kroz „Medvedgrad“.

Ali ako je Medvedgrad mali po veličini, po količini drame je veliki. Sa dovitljivim osvrtom na ljudske falinke i neuspehe, Bakman uspeva da kombinuje jedinstven stil sa saosećanjem prema svojim junacima.

„Medvedgrad“ je prvi roman u kom Bakman napušta svoj prepoznatljiv stil koji su čitaoci zavoleli u knjigama „Čovek po imenu Uve“ i „Moja baka vam se izvinjava“ i okreće se svetu hokeja na ledu. Svi stanovnici Medvedgrada su opsednuti ovim sportom, igračima i klubom kojim upravlja nekadašnja velika hokejaška zvezda.

Peter Andešon, njegova žena Kira i njihova deca se ponovo pojavljuju u romanu „Mi protiv vas“. Na ledu i van njega, Medvedgrad nastavlja da se bori sa posledicama užasnog seksualnog zločina. Misteriozni novi trener mnogo obećava, ali može li Medvedgrad da se vrati u formu i suoči sa drugim lokalnim timom? Ili će cela zajednica ovog malog mesta pokleknuti pod težinom grešaka iz prošlosti i sadašnjosti?

Ako vas hokej ne zanima, pomislićete da ovo nije knjiga za vas. Ali grešite! Bakman o hokeju piše kao što Balzak, na primer, piše o francuskoj vojsci – poenta koju žele da postignu daleko je od same teme. Bakmanovi romani su naširoko prihvaćeni, i to sa dobrim razlogom. „Mi protiv vas“ je roman koji na lirski način proučava kako se zajednica oporavlja, porodice zaceljuju, a pojedinci sazrevaju.

„Mi protiv vas“ je roman koji zaista opravdava svoj naslov – svi za jednog, jedan za sve!

Prevod: Dragan Matković