Gordost i predrasuda

Džejn Ostin

0

549.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Klasik koji je suptilno označio buđenje feminističke istorije i misli.

Sreća je u braku potpuno stvar slučaja. Ma koliko sklonosti obe strane bile poznate ili slične pre braka, to ne mora biti nikakvo jemstvo za njihovu buduću sreću. Te sklonosti često docnije budu dovoljno različite da postanu izvor nezadovoljstva; zato je bolje znati što je moguće manje nedostatke osobe s kojom ćemo provesti život.

Najpopularniji roman Džejn Ostin odvija se početkom XIX veka i slika običaje i naravi porodice Benet. U njihovo susedstvo se doseljava bogati mladi gospodin Bingli, kod koga često u posetu dolazi arogantan ali poželjan plemić Darsi. Bingli se odmah interesuje za Džejn, najstariju ćerku Benetovih, dok Darsi nailazi na niz poteškoća u prilagođavanju lokalnom društvu, i često se sukobljava sa njenom sestrom Elizabet. Kako vreme prolazi, Elizabet uviđa da Darsijev stav prema okolini ima opravdano utemeljenje i zbog toga menja mišljenje o njemu.

Smešten u vreme kada je dobar brak bio jedini način da žene osiguraju sigurnu i udobnu budućnost, roman Džejn Ostin prikazuje taj svet u svoj svojoj uskogrudosti i predrasudama, sa nepokolebljivom preciznošću i satirom. U središtu priče je tako dobro osmišljen Elizabetin lik da čitalac ne može a da ne poželi srećan rasplet.

Gordost i predrasudu su, po objavljivanju, dobro prihvatili i kritičari i čitaoci koji su toliko zavoleli ovu priču da se od objavljivanja nalazi u vrhu lista najomiljenijih romana engleske književnosti.

„Uzbudljiv roman koji menja pogled na svet jer je suptilno označio buđenje feminističke istorije i misli.“
– Telegraph

„Svet Džejn Ostin u potpunosti obuzima čitaoca, uljuljkujući ga u njegove pretpostavke. Neodoljivo.“
– New York Times

„Niko nije lukavije osmislio karaktere od Džejn Ostin.“
– Marlon Džejms

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2023-10-27

ISBN: 978-86-521-4870-7

Cena štampanog izdanja: 1099.00 RSD

Broj strana: 376

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari