Jadi mladoga Vertera Johan Volfgang Gete Drama

Jadi mladoga Vertera

Johan Volfgang Gete

Johan Volfgang Gete Jadi mladoga Vertera

5

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Remek-delo nemačke književnosti.

Univerzalan i uvek aktuelan roman Jadi mladoga Vertera priča je o nesrećnoj ljubavi mladog čoveka, njegovom begu od skučenosti svoje sredine i o osećanju izgubljenosti – temama koje kroz vekove opsedaju pisce i umetnike. Uprkos zabranama i kritikama, roman je postao nemački bestseler, odjeknuo je evropskom literarnom scenom i uveo Getea u svetsku književnost.

Osetljivog i strastvenog temperamenta, Verter je odraz jednog doba, generacije koja je u njegovom liku pronašla sebe i silu talasa svojih osećanja. Gete je imao samo dvadeset i četiri godine kada je napisao ovaj roman. Delimično autobiografski, izuzetne lirske snage i osobenog stila, Jadi mladoga Vertera prikazuju uzlaznu i silaznu putanju Verterove ljubavi i njegove duše.

Odjek njegove sudbine proneo se celom Evropom toga doba, a mladi ljudi su oponašali verterovski govor, ponašanje, pa čak i način odevanja, prepoznavši svoja uzburkana osećanja u njegovoj ispovesti.

U neprevaziđenom prevodu Stanislava Vinavera, roman Jadi mladoga Vertera istovremeno zadržava patinu svog vremena i ostaje neprolazno književno štivo i na srpskom jeziku.

„Remek-delo, očaravajuće osećanje i preuranjeno dokučen smisao koji čine jedinstven spoj. Njegova tema su mladost i genijalnost, kao što je i sam roman potekao iz mladosti i genijalnosti.“ Tomas Man 

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2707-8

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 210

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Nexeius

5

12.03.2021

Gete je Gete

Vrhunsko delo! Mada mi se "Faust" svakako više dopao, ovo je takođe odlično!

1

0

User pic

galaxyemp401841

5

09.01.2023

Big Bang

Od ovog romana, nastaje roman!

0

0