Latinski glosar Vladeta Janković Domaći autori Publicistika

Latinski glosar

Vladeta Janković

0

600.00 RSD

Opis knjige

Od autora Antičkih izreka

Dok je u knjizi Antičke izreke upoznao čitaoce sa pozadinom brojnih pametnih misli antičkih pisaca, koje su ušle u svakodnevnu upotrebu mnogih naroda do danas, u zbirci koja je pred čitaocima Vladeta Janković izneo je priče o najčešćim latinskim izrekama, izrazima pa i skraćenicama, koji su još uvek u širokoj upotrebi, a o čijem se poreklu, okolnostima nastanka i autorstvu uglavnom malo zaista zna.

Uspešno transponujući latinske IZREKE u srpske poslovice ili uzrečice (preko 60), i prenoseći tako smisao izreke u domaći kontekst – Bolje ikad nego ikad, Imena luda nalaze se svudaKlin se klinom izbijaOko za oko, zub za zubBlago siromašnima duhomPoznaj samoga sebeTresla se gora, rodio se mišMlatiti praznu slamuKo laže, taj i krade i mnoge druge – autor nam pitkim stilom i duhovitim anegdotama iz starog Rima i ranog srednjovekovlja kazuje ko je, kada i zašto izrekao sve ove istine za koje smo obično držali da pripadaju folkloru i anonimnom narodnom pripovedaču.

U drugom delu, objašnjavajući pozadinu i razloge nastanka pojedinih latinskih IZRAZA (67), kao i njihove autore ako su poznati, profesor Janković, klasičar i komparatista po obrazovanju, objasniće poreklo, smisao i prvobitno značenje danas toliko frekventnih izraza kao što su agendaalibialter egoa prioricurriculum vitaecorpus delictide factoin flagrantilapsuspro bonotabula rasa ili veto.

Najzad, u trećem delu iznosi se značenje i poreklo pojedinih latinskih SKRAĆENICA, kako onih u opštoj upotrebi, tako i administrativnih, naučnih i stručnih (P. S.etc., N. B., A. D.ibid. i drugih), što uz brojne ilustracije u knjizi konačno upotpunjuje ovu zbirku priča o latinskom nasleđu u našem govoru, pisanju i iskustvu i čini je reprezentativnim Latinskim glosarom.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-03-25

ISBN: 978-86-521-3773-2

Cena štampanog izdanja: 1199.00 RSD

Broj strana: 328

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari