Meri Pet Keli

O autoru

Meri Pet Keli je scenaristkinja-rediteljka filma Ponos (engl. Proud) u kojem su glavne uloge imali Ozi Dejvis i Stiven Rej, uz to je snimila i tri dokumentarna filma koji su osvojili niz nagrada, uključujući CINE Zlatnog orla. Pisala je scenarije za studije Columbia Paramount Pictures. Napisala je i knjigu i stihove za mjuzikl Abina pesma (sada poznat kao Šira od Betlejema) (engl. Abby’s Song; Shirah of Betheham). Bila je pridruženi organizator snimanja za TV-emisiju Dobro jutro, Ameriko (engl. Good Morning America) i organizator snimanja za kratke filmske segmente u TV-seriji Uživo subotom uveče (engl. Saturday Night Live). Njena knjiga Martin Skorseze: Prva decenija (engl. Martin Scorsese: The First Decade) prva je studija rediteljevog rada.

Keli je bestseler autor. Njene trilogije istorijskih romana: Galway BayOf Irish Blood i Irish Above All daju pogled irskoameričkog iskustva kroz prizmu njene porodične istorije. Takođe je objavila roman Special Intentions i knjige: Home Away from Home: The Yanks in IrelandProudly We Served: The Men of the USS Mason i Good to Go: The Rescue of Scott O’Grady from Bosnia.

Na listi magazina Irish America našla se dvaput među sto vrhunskih Amerikanaca irskog porekla. Svrstana je i među pedeset najmoćnijih žena na svetu irskog porekla.

Rođena je i odrasla u Čikagu, diplomirala je na koledžu Sent Meri of Vuds, pohađala je Filmsku školu Njujorškog univerziteta i dobila doktorat CUNY (The City University of New YorkGraduate centra. Živi u Njujorku na Aper Vest Sajdu sa mužem, veb-dizajnerom Martinom Širinom rodom iz Tirouna u Irskoj.


Foto: James Higgins