Okean na kraju puteljka

Nil Gejmen

Nil Gejmen Upozorenje o sadržaju

4.5

399.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Dirljiva, rečita i zastrašujuća, besprekorno ispripovedana bajka koja nas podseća u kojoj meri iskustva iz detinjstva oblikuju naše živote.“ Kirkus Reviews

Saseks, Engleska. Sredovečni čovek se vraća u svoj detinji dom kako bi prisustvovao sahrani. Iako je kuća u kojoj je živeo odavno porušena, nešto ga vuče ka farmi na kraju puta gde je, kada je imao sedam godina, susreo izuzetnu devojčicu po imenu Leti Hempstok i njenu majku i baku. Već decenijama nije ni pomislio na Leti, a ipak, dok sedi iza oronule stare farme pokraj jezerceta (jezerceta za koje je ona tvrdila da je okean), preplavljuje ga nezapamćena prošlost. A ta prošlost je isuviše čudna, zastrašujuća i opasna da bi se bilo kome desila, a kamoli malenom dečaku.

Četrdeset godina ranije, neko je počinio samoubistvo u ukradenom automobilu na toj farmi na kraju puta. Ta smrt je, poput vatrometa, pripalila fitilj i odjeknula na nezamisliv način. Oslobođen je mrak, nešto jezivo i krajnje nepojmljivo malom detetu. A Leti – čarobna, umirujuća, prepametna za svoj uzrast – obećala je da će ga po svaku cenu zaštititi.

Inovativno delo majstora pripovedanja, Okean na kraju puteljka je ispričan sa nesvakidašnjim razumevanjem svega onoga što nas čini ljudima; Gejmen nam pokazuje moć priča kako bi otkrio tamu koja vreba u nama i oko nas i zaštitio nas od nje. Ovo je potresna, zastrašujuća i elegična bajka, krhka kao leptirovo krilo, preteća kao nož u tami.

„Gejmen crpi mitsku topologiju – trostruku boginju, vodu života (jezerce koje je zapravo okean) – i milje sopstvenog detinjstva kako bi izgradio kosmogoniju i postavio pozornicu za gracioznu priču kakvu nije ispripovedao još od Zvezdane prašine... [ovo je] divna pripovest.“ Booklist

„Ovaj predivno napisani roman zariće svoje kandže u vas i neće vas pustiti još dugo pošto ga pročitate.“ New York Post

Više informacija

Godina prvog izdanja:

ISBN: 978-86-521-1326-2

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 235

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Marko.dimitrijevic201030

5

24.02.2023

Topla preporuka

Roman je prelep, vraća nas u bajke iz detinjstva, dočarava sreću a i bol koji nosi odrastanje. Budi ono uspavano dete u nama i pomaže nam da ponovo unesemo boje u sivilo svakodnevnih obaveza odraslih ljudi.

0

0

User pic

djevojka_iz_biblioteke

4

28.11.2021

.

Дивно путовање и борба између добра и зла. Препорука за одморити од стварног свијета, и бијег у неки други, много занимљивији.

0

0

User pic

sa.knjigom.na.ti

5

31.07.2021

.

Najdivnija, zauvek!

0

0