Goran Petrović Unutrašnje dvorište

5

499.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Roman delta

Papir iz grada Amalfija, nekada slavne pomorske državice, bio je tim vredniji što za njegovo posedovanje nije bilo dovoljno da kupac ima čime da ga plati. Kada su i od koga vlasnici manufaktura još tokom XIII veka naučili da prave najfiniji papir od iznošene odeće nije u potpunosti razjašnjeno, ali oni ne samo da su se tokom narednih dve stotine godina veoma obogatili već su postali i uticajni…

Nadaleko proslavljeni esnaf Congrega dei Cartari iz italijanske luke Amalfi, čuveni je proizvođač najfinijeg papira u Evropi, ali je poznat i po tome što pomno bira kome će ga prodati. Zato napuljska kraljica Đovana II, inače poznatija kao Đovana Nezasita, odlučuje da lično preduzme pohod u ovaj mediteranski grad da bi kupila papir za ljubavno pismo izvesnom Pandolfu Piskopu, do čije joj je naklonosti naročito stalo. U pohod kreću i brojni pripadnici kraljičine svite, njena posluga, vojska, lična straža i drugi pratioci, a kao najvažniji putnici – napuljski hroničari i ondašnji pesnici sa zadatkom da na naročitom papiru iz Amalfija uobliče kraljičina osećanja, a time i ovekoveče ovo slavno putovanje s početka XV veka.

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da svoju novu knjigu, raskošno ispripovedanu povest Papir, uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte.

Papir je prva priča, „prvi tok“ u Romanu delti Gorana Petrovića, univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2022-10-19

ISBN: 978-86-521-4661-1

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 160

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Jelena Pavić

5

29.01.2023

Магична!

Ако бих откривала метафору рибара или алегорију витража и светаца плашим се да бих сувише открила. Зато ћу само нагласити да је Горан изузетан писац, а ово дело је дело и за уживање, и за истраживање, али и за обавезно урањање у његов ток речи, јер може нас одвести у све тајне и наше душе и нашег света. И као што је Исус нахранио гладне рибом тако кроз папир у ком је одраз риба Горан храни и наш интелект и душу.

0

0

User pic

SašaHN

5

28.12.2022

5

Sve preporuke. Goran Petrović je izuzetan pripovedač.

0

0