Poput daha Ferzan Ozpetek

Poput daha

Ferzan Ozpetek

2.5

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna samo u okviru Classic EDEN paketa.

Opis knjige

Izuzetan roman o snazi života koji nameće izbore nakon kojih nema povratka.

Junsko nedeljno jutro u Rimu. Serđo i Đovana su pozvali na ručak dva para dragih prijatelja. Dok iščekuju goste, na vratima se pojavljuje nepoznata žena. Mnogo godina ranije – objašnjava ona – živela je u tom stanu i želi da ga vidi još jednom. Zove se Elsa Korti, doputovala je izdaleka i u torbi čuva svežanj starih, nepročitanih pisama. Ta pisma pripovedaju dogodovštine iz njenog burnog života, sadrže setom prožete ispovesti, ali čuvaju i strašnu tajnu. Elsina pojava priziva mračnu prošlost koja uspeva da nagrize čak i prividno miran i jednoličan život Serđa, Đovane i njihovih prijatelja, obeleživši ih zauvek.

Ko je, zapravo, Elsa Korti? Zašto je pre dosta godina napustila Italiju, gotovo pobegavši, sklanjajući se zauvek od svoje sestre Adele, za koju je bila toliko vezana?

Ferzan Ozpetek pripoveda uzbudljivu i napetu priču koja vodi čitaoca od sadašnjeg trenutka do šezdesetih godina 20. veka, od Rima do Istanbula. Ali i sadašnjost i prošlost takođe slave čarobni, čulni i tolerantni Istanbul, njegove drevne hamame, otomanske palate na Bosforu i stare gradske četvrti koje više ne postoje.

„U romanu Poput daha igraju likovi slični Čehovljevim junacima, uvereni da se na kraju tunela patnje i dalje nalazi svetlost sveće, zagrljaja, postavljene trpeze.“
Vanity Fair

„Nezaboravan sentimentalni triler zasnovan na pismima i na veličanstvenom negativcu.“
Repubblica

Kategorije

Drama Trileri

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-08-12

ISBN: 978-86-521-4153-1

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 176

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

mirza.guberinic4689

1

05.01.2023

Trač literatura

Trivijalna književnost, bez trunke talenta za pripovijedanje. Priča nema nikakvu posebnu vrijednost niti poruku. Čitalac se ne može okoristiti čak ni tako što će poboljšati svoj vokabular. Drugim riječima, jeftina sapunica...

0

0

User pic

milica_19878869

3

27.09.2021

Lagana prica

Brzo se cita, lepo je zamisljeno, dosta predvidivo, sve u svemu dobra za jedno kisovito popodne.

0

0

User pic

Valahiru

4

13.09.2021

Poput daha

Poput daha je sentimentalni triler, nešto drugačiji od uobičajenih iz žanra. Ferzanovi opisi dominiraju, a stil je ugladjen i jednostavan, pa se knjiga čita vrlo brzo. Možete zamisliti Italiju, ulice i predgradja Rima, ali i Istanbul. Kao što obično biva sa ovakvim knjigama, kraj me ostavio zbunjenog. Više nisam bio siguran u pročitano. U šta da verujem? Ko je zapravo Elsa, osoba koja je pisala pismo? Ko je Adela? Ko je pravi, istinski zločinac u ovoj priči? Izgleda da to ostaje misterija.

0

0