Poslednja stanica Aušvic Edi de Vind Autobiografije i biografije

Poslednja stanica Aušvic

Edi de Vind

Edi de Vind Poslednja stanica Aušvic

4

400.00 RSD

Opis knjige

Moja ispovest o životu i preživljavanju u logoru

Jedinstven i univerzalan zapis koji nam govori da i u paklu ima nade.

Godine 1943, na početku nemačke okupacije, Edi de Vind radio je kao lekar u Vesterborku, holandskom tranzitnom logoru. Nacisti su mu tamo odveli majku, ali je Jevrejski savet uveravao Edija da će je osloboditi ako nastavi da radi za njih. Kasnije je saznao da su je već prebacili u Aušvic.

U Vesterborku se zaljubio u ženu po imenu Fridel i venčao s njom. Godinu dana kasnije deportovali su ih u Aušvic. Po dolasku, Fridel i Edija su razdvojili. Edi je u jednoj baraci radio kao bolničar, dok je Fridel u obližnjem bloku bila prepuštena nemilosti nacističkih eksperimentatora. Koristeći svaki trenutak da krišom porazgovara sa svojom voljenom, Edi je čeznuo za danom kad će zajedno biti slobodni.

Napisana u samom logoru u nedeljama nakon što ga je Crvena armija oslobodila, Poslednja stanica Aušvic predstavlja veran opis Edijevih dana provedenih u Aušvicu. Njegova snažna poetična proza pruža jedinstven uvid u užase s kojima se suočio u koncentracionom logoru. Obogaćeni fotografijama iz Edijevog života pre Holokausta, tokom i posle njega, ovi potresni memoari objedinjuju dirljivu ljubavnu priču, detaljan prikaz zverstava Aušvica i inteligentnu raspravu o snazi ljudskog duha.

Spasena od zaborava, ova knjiga predstavlja važan i trajan dokument, svedočanstvo o snazi ljudskog duha i upozorenje na ponor u koji možemo da potonemo kad predrasude prevladaju.

„Neprikosnoveno svedočanstvo o Holokaustu.“ Heder Moris, autorka romana Tetovažer iz Aušvica

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2020-10-14

ISBN: 978-86-521-3877-7

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 243

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

snow__white_books

4

26.10.2020

Ispovest

Za razliku od mnogobrojnih knjiga o ratnim stradanjima i progonima ova knjiga ima istorijsku vrednost jer je napisana u logoru, dok je rat trajao. Tekst nije adaptiran. Posebno je zanimljiva jer sadrži i značajan deo o piscu, tačnije o njegovom životu pre i posle Aušvica. Vidimo koliko je taj život u logoru uticao na njega kroz sve što je kasnije radio. Postao je psihoanalitičar koji se specijalizovao za lečenje ljudi sa ozbiljnim ratnim trauma.

3

0

User pic

markomit60324907

5

02.11.2020

Preporucujem!!!!

Mnogo dobra knjiga nije za one slabog stomaka !!!

1

0

User pic

AnnaHermann

2

20.01.2021

Knjiga iz Ausvica

S obzirom da se pretpostavlja da je ovo jedina knjiga napisana u Ausvicu, stil pisanja je veoma običan, ali mu nedostaju emocije.

0

0

User pic

books.and.scarves

3

04.01.2021

.

Knjiga je napisana suvoparno. Nijedan segment nije izazvao neku emociju u meni.

0

0

User pic

simeunovicc.m

5

05.11.2020

Fenomenalna knjiga

svaka preporuka

0

0