Preporuka za čitanje jedne tinejdžerke Prikaz romana „Prva damska detektivska agencija“

Prikaz romana „Prva damska detektivska agencija“

Preporuka za čitanje jedne tinejdžerke

Author: Baterflaj Rejnbou

Izvor: theguardian.com

Nisam ljubitelj detektivskih romana, ali mi je ova zapala za oko. Volim knjige autora Aleksandra Mekola Smita, pa sam htela da pročitam ovu knjigu, kako bih pokušala da prevaziđem svoju rezervisanost prema detektivskim pričama. Srećom, mnogo mi se dopala i sada bez problema čitam detektivske priče.

Život Dragocene Ramocve (ludo ime za odraslu ženu, ali mislim da je dobar nadimak) ima dosta uspona i padova. Nije imala majku, a ju je odgojio otac i njegova rođaka. Postala je razumna, pametna i obrazovana žena. Udala se za trubača Nota Mokotija, ali su se na kraju razveli, jer je bio nasilan i tukao ju je.

Nakon smrti oca, sa novcem od farme goveda kupila je malu zgradu i osnovala svoju malu detektivsku agenciju. Dala joj je naziv „Prva damska detektivska agencija“ i tu započinje avantura. 

Teško da mogu dalje da pišem, jer se gospođa Ramocve susreće sa raznim slučajevima. Verovatno najsmešniji slučaj je slučaj „Dečko“. Kasnije je u knjizi njen dobar prijatelj, gospodin Dž. L. B, prosi i ona pristaje. I ovoga puta to neće biti greška. 

Zaista mi se dopao ovaj roman, jako je interesantan. Dešavalo mi se da me radnja toliko obuzme da nisam prestajala sa čitanjem sve dok Dragocena Ramocve ne bi rešila slučaj. Neke misterije su smešne, dok su druge pomalo strašne.

Iako sam ovu knjigu pronašla u odeljku za odrasle, verujem da će se dopasti i malo mlađim čitaocima, te savetujem da pročitate čitav serijal o Dragocenoj Ramocve. Lako se čita, a radnja je jako zanimljiva, zbog čega sam bez pauze okretala stranice, sve dok nisam pročitala celu knjigu.

Prevod: Lidija Janjić