Stakleno zvono Silvija Plat Drama

Stakleno zvono

Silvija Plat

Silvija Plat Stakleno zvono

5

449.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Vrhunsko ostvarenje američke proze.

Kultni roman velike američke pesnikinje Silvije Plat izvorno je objavljen 1963. pod pseudonimom Viktorija Lukas. Delimično zasnovan na Silvijinom životu, postao je klasik XX veka, proslavljen zbog crnohumornog i oštroumnog portretisanja pedesetih godina prošlog veka i prodat u milionima primeraka širom sveta. Mesec dana nakon objavljivanja romana Stakleno zvono Silvija Plat je izvršila samoubistvo.
***

Kada Ester Grinvud 1953. pobedi na konkursu za studente koji je raspisala redakcija časopisa Ženski dan, ona odlazi u Njujork da provede mesec dana kao jedna od dvanaest odabranih gostujućih urednica ove redakcije. Ushićena je zbog ukazane prilike jer veruje da će tako ostvariti svoj životni san da postane pisac. Međutim, iako uživa u večerama, koktelima, poklonima, njen život se otrže kontroli. Ona tone u depresiju, u privatni pakao koji je dobrim delom posledica suočavanja sa nemogućim zahtevima koje pred ženu stavlja svet konzervativne Amerike pedesetih godina prošlog veka.

Silvija Plat majstorskim umećem uspeva da čitaoca uvuče u Esterin slom s takvim intenzitetom da njeno ludilo postaje opipljivo, pa čak i razumljivo, što čini Stakleno zvono istinskim američkim klasikom.

„Prikazujući ludilo i svet ludila, ova knjiga nas prisiljava da razmotrimo velika pitanja koja postavlja svaka realistička književnost: šta je stvarnost i kako se suočiti s njom?“ New York Times Book Review 

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2802-0

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 293

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

tao

5

19.07.2022

Odlična

Odlična knjiga. Preporuka za čitanje.

0

0

User pic

estergrinvud

5

19.11.2020

Blago!

Knjiga života!

0

0