Šta smo čitali u julu? Preporuka!

Preporuka!

Šta smo čitali u julu?

Izvor: Laguna

Foto: Freepik

Pored toga što su mesec jul obeležili poseta nobelovca Petera Handkea Beogradu, spektakularno druženje sa čuvenim piscem i prvo izdanje njegove „Kradljivice voća“ na srpskom jeziku, pogledajte šta se to još čitalo tokom proteklog meseca.

„Kradljivica voća“ – Peter Handke

Ovaj roman, koji je sam autor definisao kao „poslednji ep“, započinje ubodom pčele u pripovedačevu nogu. To je za njega znak da mora krenuti na put. Vreme je da napusti Ničiji zaliv, kuću u blizini Pariza, i zaputi se ka gotovo nenaseljenom delu Pikardije u potrazi za kradljivicom voća. A ko je ona? Otkrijte kroz prozu kojom autor uzdiže svakodnevni život do epskih razmera, slaveći lutanje koje je samo sebi svrha, sva ona skretanja sa puta koja daju neočekivane poglede i darove, poput voća ukradenog iz tuđih bašti.

„Knjiga o snobovima“ – Vilijam Mejkpis Tekeri

U ovom klasiku Vilijam Mejkpis Tekeri prefinjenom i elegantnom ironijom oslikava različite društvene grupe – od članova kraljevske porodice, preko trgovaca, vojnika, crkvenjaka, studenata, do putnika namernika i običnih seljana – kao i njihove obrasce ponašanja, dovodeći do zaključka da su snobovi uvek i svuda oko nas. Da li se snobizam nalazi oko vas ili krije u vama samima, usudite se da otkrijete u ovom duhovitom preseku osobine koja je svojstvena (svim) ljudskim bićima.

„Sedam dana u junu“ – Tija Vilijams

Sedam dana je potrebno da se zaljubiš, petnaest godina da tu ljubav zaboraviš i još sedam dana da se sve emocije vrate i zamagle zdrav razum... Eva Mersi je samohrana majka i spisateljica bestselera koja oseća pritisak sa svih strana. Šejn Hol je povučeni, zagonetni, nagrađivani pisac. Kada se Šejn i Eva neočekivano sretnu u Njujorku na književnom događaju, svi primećuju da među njima sevaju varnice, ne znajući da su kao tinejdžeri, pre petnaest godina, proveli jednu burnu nedelju ludo zaljubljeni. Kao ni da su tokom svih proteklih godina jedno drugom pisali kroz svoje knjige. Da li će u narednih sedam dana dobiti drugu šansu za pravu ljubav?

„Mirno spavaj“ – Andeš Ruslund

Dve četvorogodišnje devojčice nestale su u Stokholmu istog dana. Jedna je oteta u supermarketu, a druga na parkingu. Nikad nisu pronađene. Njihovi kovčezi leže prazni na lokalnom groblju. Nekoliko godina kasnije neobičan susret i sopstvene traume nagnaće kriminalističkog inspektora Everta Grensa da ponovo otvori sada već zastareli slučaj o nestalim devojčicama. Potraga ga vodi do mučnih dubina organizovane pedofilske mreže koju može razbiti jedino ako bude imao nekog iznutra. Grens poziva svog penzionisanog partnera Pita Hofmana, najboljeg tajnog operativca kog poznaje, da pokuša da se infiltrira u grupu. Imaće samo jednu šansu. Saznajte da li su spremni da je iskoriste...

„Puške, mikrobi i čelik“ – Džared Dajmond

Zašto su Evroazijci osvojili, raselili ili desetkovali Indijance, Australijance i Afrikance, umesto da je obrnuto? U knjizi „Puške, mikrobi i čelik: Sudbine ljudskih društava“, klasiku našeg vremena, evolucioni biolog Džared Dajmond razbija rasističke teorije otkrivajući koji su faktori zapravo odgovorni za sve ono što se događalo i koliko je u istoriji sveta pitanje ko će ga voditi zavisilo i od puke sreće. Lako čitljiva i napisana razumljivim jezikom, ova knjiga fasciniraće svakoga ko je zainteresovan za istoriju čovečanstva na ovoj našoj maloj neobičnoj planeti.