Zenova savest

Italo Zvevo

0

599.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Veliki moderni roman o komično-patetičnoj iluziji slobode.“
– London Review of Books

Za razliku od drugih bolesti, život je uvek smrtonosan.

Slavljena kao ključno delo modernizma, zajedno sa Džojsovim Uliksom i Kafkinim ProcesomZenova savest vodi nas duboko u jedan neobično hiperaktivan i beskrajno samoobmanjujući um. Reč je o umu Zena Kozinija, koga upoznajemo kao protagonistu u „autobiografiji“, napisanoj na zahtev psihoanalitičara kome se obratio zbog dugogodišnje borbe sa zavisnošću od pušenja. Psihoanalitičar je, kako nam sam saopštava odmah na početku u „Predgovoru“, objavio pacijentovu ispovest da bi ga osramotio i osvetio se za njegovo potonje odustajanje od analize.

Tako saznajemo da se Zenova loša navika ne pokazuje toliko kao fizička zavisnost, već kao istančana psihološka igra sa samim sobom: najveća primamljivost kod pušenja za njega jeste nalet optimizma i radost koju oseća svaki put kad odluči da popuši „poslednju cigaru“. Fascinacija donošenjem odluke o prestanku pušenja razlog je njegovog pušenja.

U Zenovom životu postoje ljubavni trouglovi, ljubomora i žeđ za osvetom, ali sve se odvija u licemerno uglađenim okvirima građanskog morala i lepog vaspitanja, a uz potiskivanje koje često dostiže apsurdne, crnohumorne razmere. Tako će se oženiti neprivlačnom Avgustom, ali se na to odlučuje samo zato što su ga iste noći odbile obe njene sestre. A najbolje u svemu je: biće srećan s Avgustom! I to pre svega zahvaljujući svojoj ljubavnici…

„Remek-delo.“
– New Republic

„Urnebesno... Neusiljeno inventivno i zastrašujuće vizionarsko delo.“
– Atlantic Monthly

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2024-05-16

ISBN: 978-86-521-5238-4

Cena štampanog izdanja: 1199.00 RSD

Broj strana: 450

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari