Živa planeta

Dejvid Atenboro

Dejvid Atenboro Život na našoj planeti

0

599.50 RSD

Ova knjiga je dostupna samo u okviru Classic EDEN paketa.

Opis knjige

„Ovo remek-delo omogućava spektakularan pogled na bogatstvo živog sveta.“
– Scientist

Ne postoji na Zemlji mesto lišeno života. Biljke i životinje uspevaju ili opstaju u svim ekstremnim klimatskim uslovima i staništima. Pojedine vrste, pa čak i čitave zajednice, prilagođavaju se i maksimalno iskorišćavaju ono što ledene kape i tundre, šume i nizije, pustinje, okeani i vulkani imaju da ponude. Ta prilagođavanja znaju da budu istinski čudesna: ribe koje hodaju ili polažu jaja iskačući do listova nad vodom, leteće zmije, ptice neletačice koje brste lišće poput jelena, ili medvedi sa tabanima obraslim krznom.

Oštro oko, neumorna znatiželja i zarazni entuzijazam Dejvida Atenboroa u Živoj planeti objašnjavaju i rasvetljavaju složeni život različitih biljaka i životinja, od onih na samotnim vrhovima Himalaja pa do divljih stvorenja koja su sebi napravila dom u velikom gradu. Teško je reći šta će više zadiviti čitaoca – domišljatost s kojom se pojedinačne vrste dovijaju da prežive ili složenost njihove međusobne zavisnosti i zavisnosti od uslova staništa koje pruža naša planeta.

Autor je, uz pomoć zoologa Metjua Koba, u ovo novo izdanje ubacio sva najnovija otkrića u oblasti ekologije i biologije, kao i šezdeset četiri stranice sa fotografijama u boji. Takođe, pozabavio se velikim problemima s kojima se naša živa planeta upravo suočava: klimatskim promenama, zagađenjem i masovnim izumiranjem živog sveta.

„Predivno delo veoma širokog spektra sa neverovatnim, fascinantnim rasponom obuhvaćene prirodne istorije.“
– New Scientist

„Čudesna, opčinjavajuća, izuzetno zanimljiva knjiga.“
– Telegraph

„Prava poslastica, Živa planeta je veličanstveno delo.“
– Guardian

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2024-02-27

ISBN: 978-86-521-4994-0

Cena štampanog izdanja: 1199.00 RSD

Broj strana: 368

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari