Životinjska farma Džordž Orvel Filmovane knjige Klasici

Životinjska farma

Džordž Orvel

5

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Kultna knjiga XX veka.

„Slabi ili jaki, pametni ili priprosti, svi smo mi braća. Nijedna životinja nikad ne sme ubiti neku drugu. Sve životinje su jednake.

A sada, drugovi, ispričaću vam šta sam prošle noći sanjao. Ne mogu vam opisati taj san. Bio je to san o tome kako će zemlja izgledati pošto Čovek sa nje iščezne. Ali podsetio me je na nešto što sam odavno već zaboravio.“

Povod za nastanak Životinjske farme nalazio se u Orvelovoj analizi posledica Ruske revolucije koja je prerasla u totalitarni režim i diktaturu stvorenu oko kulta ličnosti, kao i u njegovom iskustvu stečenom tokom Španskog građanskog rata. Iako je javnost često insistirala na momentu kritike sovjetske vlasti, Orvel je uvek naglašavao da se Životinjska farma iako prvenstveno satira o Ruskoj revoluciji, odnosi na svaku nasilnu revoluciju koju predvode nemarni ljudi gladni vlasti. „Hteo sam da naravoučenije bude da revolucije donose radikalno poboljšanje samo kada su mase budne i znaju kako da zbace svoje vođe čim ovi obave svoj posao. Trebalo je da prekretnica u priči bude trenutak kada svinje zadrže mleko i jabuke za sebe“, isticao je Orvel razočaran što je čitaocima možda promakao ovaj ključni momenat teksta.

I pored piščeve bojazni, ova alegorijska antiutopija odmah je privukla veliku pažnju. Danas se smatra jednim od najboljih romana XX veka, postala je neizostavna lektira svakog savremenog čitaoca, a 1996. godine dobila je nagradu Hugo. Danas je možda više nego ikad pre potrebno da ovo delo čitamo i razumemo.

„Sve životinje su jednake,
ali neke životinje su jednakije
od drugih.“

Post scriptum

Orvel je za prvo izdanje napisao predgovor pod naslovom Sloboda štampe. Izdavač je odbio da ga štampa. Tekst je bio gotovo zaboravljen do 1972. godine, kada je objavljen u Književnom dodatku Timesa. Sada se prvi put pojavljuje na srpskom jeziku.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-11-06

ISBN: 978-86-521-4264-4

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 160

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Skaut Finč

5

25.02.2023

Vanvremenski

Sjajno! Može se porediti sa političkom situacijom u svakom trenutku i skoro u svakoj zemlji...

0

0

User pic

dubravkaandric87338

5

08.01.2022

Aktuelna

Velika sličnost sa trenutnim stanjem na političkoj sceni u Srbiji.

0

0

User pic

mirjanagax2062

4

07.01.2022

Životinjska farma

Sjajna knjiga

0

0

User pic

andreejka

5

23.12.2021

❤️

Fantastična knjiga!

0

0