Proces

Proces

Franc Kafka

Author pic

4.5

Uskoro

Opis knjige

Jedan od najznačajnijih romana XX veka.

Neko mora da je oklevetao Jozefa K., jer je, iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra bio uhapšen.

Jozef K., perspektivni prokurista jedne velike banke, uhapšen je na svoj 30. rođendan, rano ujutro, čim je otvorio oči. Optužba nije poznata, baš kao ni to pred kojim se sudom vodi postupak i kakav će biti njegov tok. Jozefu K. saopštavaju da sud ne želi da remeti njegov uobičajeni način života, te da se on, u skladu s tim, slobodno može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Međutim, K. se narednih dana i meseci sve više zapliće u nevidljivu mrežu svog procesa i nedokučivog suda koji ga je pokrenuo. Korak po korak, Jozef K. saznaje da „sve pripada sudu“.

Uoči svog 31. rođendana, godinu dana po hapšenju, Jozef K. spremno čeka dželate…

Kafka je sve do danas ostao jedinstvena pojava u svetskoj književnosti, a decenije koje su protekle od nastanka njegovih dela nimalo nisu umanjile njihovu modernost i aktuelnost. Roman Proces čitaoca suočava sa neverovatnim, uznemirujućim svetom ispunjenim obezličenim pojedincima i apsurdnim događajima, koje autor, međutim, prikazuje kao sasvim normalne i uobičajene. Kafkina groteskna proza na granici halucinacije i zbilje nepogrešivo nas i dan-danas uvlači u svoj uznemirujući svet, poput odraza u nekom iskrivljenom ogledalu, za koji nismo sigurni da li je travestija, proročki lucidna dijagnoza… ili i jedno i drugo. 

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-3012-2

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 322

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

AnnaHermann

5

22.10.2020

Najbolja knjiga ako se ne čita kao lektira

Ako ste ikada videli gde je Kafka živeo u Pragu biće vam jasan vrlo mračni ton ove knjige. Sama radnja i dan danas izaziva debatu medju književnim kritičari a, ali knjiga je zaista blago (osim ako niste prinuđeni da je čitate u školi)

0

0

User pic

bookworm

4

07.08.2020

test

test

0

0