Aleksandar od Jugoslavije Vuk Drašković Domaći pisci

Aleksandar od Jugoslavije

Vuk Drašković

Vuk Drašković Aleksandar od Jugoslavije

5

450.00 RSD

Opis knjige

Nije Jugoslavija greška. Greška smo svi mi, ovakvi kakvi smo sada...

Gubili su Obrenovići ratove, a snažili Srbiju. Da li je to poraz? A on, evo, pobedio u svim ratovima, slavi ga ceo svet, a Srbija, biološki, na umoru. Da li je to pobeda?


Da li je stvaranje Jugoslavije bilo veliko delo ili tragična zabluda – glasi pitanje nad pitanjima koje u novom romanu Vuka Draškovića sam sebi postavlja glavni protagonista, kralj Aleksandar Karađorđević, tvorac i prvi vladar nove države Južnih Slovena na početku XX veka.

Sa kojim se dilemama nosio, sa kakvim se nasleđem i preprekama susreo po završetku Prvog svetskog rata, koje su domaće i strane sile ometale stvaranje velike države od Soluna do Alpa, koja je bila njegova državna ideja i kako je zamišljao budućeg građanina zemlje četiri puta veće od predratne Srbije – čitalac će saznati iz ove knjige koja preispituje istorijsku ulogu i uspostavlja ljudski lik kralja Aleksandra Karađorđevića, od stvaranja Kraljevine SHS 1918. do atentata u Marselju 1934. godine.

Bez ulepšavanja i bez omalovažavanja, Vuk Drašković nam iznosi unutrašnju borbu i dileme regenta i kralja Aleksandra, proslavljenog vrhovnog komandanta Srpske vojske u Velikom ratu, koji nam, u jednoj dramatičnoj ispovesti, iznosi svoju viziju države, već tada ugrožene mnogim pukotinama...

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-3006-1

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 320

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Biljaaa

5

19.05.2021

Vuk

Kao i svaki Vukov roman, preporuka za citanje! Približio je delo Kralja Aleksandra...

0

0

User pic

Nemanja

5

21.08.2020

Kralj

Odlican roman i preporuka za citanje.

0

0

User pic

dacakg899308

5

17.08.2020

Jedan od boljih istorijskih romana!!!

Mnogi behu nezadovoljni tvorbom Jugoslavije i svako iz nekog svog razloga. Hrvati su prednjačili. Htedoše Jugoslaviju, ali ne htedoše da budu pod Srbima, iako im je Srbija donela slobodu tada. Mnoge evropske zemlje takođe. Nisu priznavali tu kako kažu "ilegalnu" i samoprozvanu državu. Na mirovnoj konferenciji u Versaju jedino su joj Francuska, Amerika i Norveška pružile podršku. Što je bilo dovoljno za početak. Ali kakav? Radostan i tužan u isto vreme po kralja. Ogromna preporuka od mene.

1

1

User pic

urossladic

5

17.03.2021

Aleksandar od Jugoslavije

Vuk Draskovic i ovim romanom pokazuje svoju genijalnost kao pripovedac. Lagan stil, vrlo citljiv, na jako upecatljiv nacin citaocu priblizava kralja Aleksandra i njegov odnos prema Jugoslaviji. Svaka preporuka!

0

1

User pic

milojevicvl6652

5

09.01.2021

Top

Top

0

1