Austrijanka Zoran Milekić Istorijski Drama Domaći autori

Austrijanka

Zoran Milekić

Zoran Milekić Austrijanka Diana Budisavljević

5

449.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Roman o Diani Budisavljević, zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata

Kasno proleće 1942, gluvo doba noći. Na sporedni kolosek zagrebačke železničke stanice pristiže transport stočnih vagona krcat srpskim ženama. Odlaze na prisilni rad u Nemački Rajh. Pored šina razapet je šator Crvenog krsta. Sredovečna Austrijanka Diana Budisavljević Obekser deli im čaj i nešto hrane. Danima i nedeljama muči je isto pitanje: gde su deca? Ona koja su preživela ustaške pokolje odvojena su od majki i očeva i prepuštena sebi.

Posle mnogo traganja Diana Budisavljević saznaje da su u Staroj Gradišci, ispostavi zloglasnog logora Jasenovac. Upornošću i nadljudskim naporom sa grupom svojih saradnica uspeva da prodre u tu fabriku smrti. Tog vrelog letnjeg dana 1942. susreće se s prizorima iz pakla. Vrhovni zapovednik Maks Luburić naređuje joj da hitno napusti logor.

Dece je mnogo, a vremena za njihovo izbavljenje malo. Diana je odlučna, prekršiće sve Luburićeve naredbe jer zna da je akcija spasavanja srpske dece iz ustaških logora smrti zapravo akcija spasavanja čovečnosti iz životinjskih kandži zla.

„Zahvalnost i divljenje koje podvig Diane Budisavljević budi inspirisali su Zorana Milekića da ovim romanom doprinese očuvanju uspomene na ovu izuzetnu heroinu. Verujem da će roman Austrijanka zbog filmičnosti biti pretočen u potresnu televizijsku seriju o ženi za koju decenijama nisu znali čak ni oni čije je živote otela iz surovih kandži smrti i spasla ih kad spasa i nade nigde nije bilo.“ Tihomir Stanić

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-01-15

ISBN: 978-86-521-3973-6

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 384

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Jelena Pavić

5

06.02.2021

Потресно сведочанство

Једног времена и једног народа. Зло које никада нигде није забележено.

1

0

User pic

spalajkovic

5

18.04.2021

u svakoj prilici

U sustini knjiga iako ima dosta cinjenica napisana je citljivim jezikom, razumljivim za sve od 7 do 107. Drzi paznju, mzoe se citati i u hodu. Ja sam je peocitao tokom prvih nexelju dana tek rodjene bebe tako da planiram opet svakako ukoliko sam neki segment propustio

0

0

User pic

sa.knjigom.na.ti

5

17.02.2021

.

Potresna knjiga o istoriji jednog naroda

0

0