Autobiografija Branislav Nušić Autobiografije i biografije

Autobiografija

Branislav Nušić

Branislav Nušić Autobiografija

5

Besplatno

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Što sam više upoznavao život, i što sam bliže upoznavao ljude, sve sam se slađe smejao.“

Retki su naši književnici koji su u formi autobiografije pisali o vlastitom životu, a samo je najveći srpski komediograf u svom životopisu tretirao sebe kao junaka komedije.

Činjenice o rođenju, školskim danima, ženidbi i ulasku u svet odraslih postaju građa za urnebesne zaplete, neočekivane obrte, komediju situacije, ispunjenu razdraganim, dobronamernim humorom. Stranice posvećene školovanju, po kojima se Autobiografija najviše pamti, obavezna su lektira za sve generacije. Uživljavajući se u ulogu deteta, u svojevrsnom katalogu školskih predmeta, kroz vic, anegdotu i parodiju, Nušić pruža satiričnu istoriju nesklada između dečjeg poimanja sveta i krutosti škole, koja učenika ne sprema za neminovni sudar sa stvarnim svetom. U očuđenom doživljaju takve stvarnosti prepoznavaće se buduće generacije, sve do naših dana.

A nesvakidašnja autobiografija ima i takav epilog. U intervjuu koji vode novinar i pokojni Branislav Nušić, pisac crnohumorno zaključuje, ispostaviće se i ne bez razloga: „A kada se bude čulo da sam umro, vi ćete videti, svet mi to neće verovati. Ja sam toliko puta terao šalu sa ovim svetom da će, verovatno, i tom prilikom mnogi misliti da je to samo neka nova šala.“

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2885-3

Cena štampanog izdanja: 599.00 RSD

Broj strana: 298

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Nexeius

5

12.03.2021

Najjača komedija ikad

Definitivno jedna od mojih omiljenih knjiga... Čitao sam je na srpskom, bugarskom i makedonskom i uvek mi je bila smešna.

0

0