0

499.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

SRBIJA NIJE ŠAKA ZOBI, DA JE POZOBA
SVAKA VRANA KOJU DONESE VETAR!


Istorijska drama BOJ NA KOSOVU, po kojoj je 1989. godine snimljen kultni film u režiji Zdravka Šotre na 600-godišnjicu Kosovske bitke, počiva na temeljima epske narodne poezije i narodnog predanja.

Srpski knez Lazar Hrebeljanović ne želi da se potčini turskom sultanu Muratu kao što su vladari okolnih oblasti već učinili, nego odlučuje da stane na put osmanskoj najezdi kao branilac srpskog naroda i vere Hristove. Odabravši višnji život, knez Lazar i Miloš Obilić ušli su u kolektivno sećanje kao mučenici koji su stradali za slobodu, koja se na našem prostoru odvajkada teško izvojevala i skupo plaćala.

HASANAGINICA, dramski prvenac Ljubomira Simovića, nastala je 1973. godine na molbu tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta. Ova originalna i inovativna obrada narodne balade govori o stradanju glavne junakinje pod teretom uloge koju su joj sredina, društveno-politički odnosi i najbliža okolina nametnuli.

Prikazujući poluge vlasti, moći i manipulacije u likovima bega Pintorovića i Hasanage, autor kroz sudbinu Hasanaginice progovara o nemoći nesrećnog pojedinca i njegovom neminovnom porazu u borbi protiv velikog zla.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2023-11-01

ISBN: 978-86-521-5049-6

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 280

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari