En Veronika

H. Dž. Vels

5

499.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Moderna ljubavna priča

Roman o „novoj ženi“ koji je izazvao senzaciju i kontroverzu.

Bila sam poput lutke koja radi ono što joj se kaže – to jest kako joj vuku konce. Želim da budem svoja osoba i da sama vučem svoje konce. Radije bih se suočila s nevoljama i nedaćama nego da se drugi staraju o meni. Želim da budem to što jesam.

Herbert Dž. Vels poznat je širokoj publici kao „otac naučne fantastike“ zbog romana Vremenska mašina i Rat svetova, ali je bio i hroničar društva, glasnik revolucije i promene, a njegovi nazori predstavljali su ohrabrenje za inicijative ženskog oslobađanja tokom XX veka.

Roman En Veronika opisuje upornost mlade žene da se ostvari kao osoba, da ima pravo i slobodu da voli i živi u skladu sa sopstvenim izborima. Progresivnih shvatanja, ona se sukobljava s ocem, odlazi od kuće, pozajmljuje novac od starijeg muškarca kako bi samostalno živela. To će je dovesti u kompromitujuću situaciju, pa će se čak naći i u zatvoru kao pripadnica pokreta sifražetkinja.

Zbog Velsovog poimanja ženske seksualnosti i njenog buntovništva, roman je po objavljivanju 1909. godine izazvao senzaciju, u štampi je bio oštro kritikovan a u bibliotekama zabranjivan.
 
*

Edicija „Feniks“ je nastala da bi savremenoj publici učinila dostupnim dela novootkrivenih klasika svetske književnosti kao i zaboravljena dela već priznatih pisaca. Čitaoci će imati priliku da se prvi put upoznaju sa nekim od najvećih dometa svetske književnosti i uživaju u čarima prvoklasne literature.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2022-09-21

ISBN: 978-86-521-4562-1

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 320

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Jelena Pavić

5

13.11.2022

Препорука највећа могућа

Х. Џ. Велс је право откровење, визионар који чини ми се сагледава боље проблеме 21 века од нас самих иако ову књигу пише читав век раније. Одличан роман о младалачким идејама и заблудама, времену преврата, породици, односу родитељ дете, љубави, наивности и падовима у животу. Роман о достојанству и прихватању животних правила. Веома динамичан са живо профилисаним ликовима, класик о коме се дуго после читања размишља.

0

0