Golmanov strah od penala Peter Handke Drama

Golmanov strah od penala

Peter Handke

Peter Handke Golmanov strah od penala

4

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Nobelova nagrada za književnost 2019.

„Po snazi izraza, viziji i širini, još od Beketa nije bilo takvog pisca kakav je Peter Handke.“ Saturday Review

Bivši golman Jozef Bloh ostaje sada i bez posla na gradilištu. Luta Bečom, provodi dane odlazeći u bioskop, čitajući novine, telefonirajući... Bez ikakvog jasnog motiva ubija bioskopsku blagajnicu sa kojom je prethodno proveo noć i odlazi autobusom u pogranično područje. Umišlja da ga ljudi prate, špijuniraju, igraju se s njim, čudno se ponašaju, čudne stvari govore... Kao golman pred igračem koji izvodi penal, Bloh u grčevitom strahu pokušava da protumači pokrete protivnika i odbrani udarac.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Peteru Handkeu 2019. „zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.“ U kontekstu ovog obrazloženja Golmanov strah od penala jedno je od najreprezentativnijih Handkeovih dela.

„Na samom početku svog stvaralaštva Handke je bio enfant terrible evropske avangarde, svodeći sve društvene, psihološke i istorijske kategorije iskustva na svojevrsni lingvistički konstrukt. Sada se smatra jednim od najvećih savremenih pisaca.“ New York Times

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2019-12-05

ISBN: 978-86-521-3590-5

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 152

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Ljupcho Georgievski Bukac

4

08.06.2021

.

.

0

0