Jerusalim: Biografija

Sajmon Sibag Montefjore

0

799.50 RSD

Opis knjige

Damir Uzunović je sarajevski pesnik, prozni pisac, urednik i izdavač. Za dramu „Ja sam“ nagrađen je ovogodišnjom nagradom „Miroslav Krleža – Fric“ za najbolje delo u Hrvatskoj.

Zrelim pripovedačkim glasom Uzunović snažno i dirljivo priča istoriju grada, jednog naselja i ulice u njemu, kao i istoriju jedne porodice i posebno privatnog života. „Ja sam“ je objavljen kao roman od tri knjige, „Koreja“, „Manijak na tavanu susjedne zgrade“ i „Tri očeve smrti“. Prva je knjiga o bolu (knjiga priča o bolovima iz detinjstva koju je započeo 1996), druga o polu (doba voajerstva), a treća o žalu (knjiga gubitaka).

Kako sam autor kaže, „ne znam da li je ovo roman o sazrijevanju; ako mi je išta jasno, mislim da umiremo nezreli, s beskonačno puno propuštenih šansi da o životu saznamo više i potpunije i otmemo mu ono što nam se činilo da nismo mogli.“

Prema rečima književnog kritičara Vladimira Arsenića, „ovo je svojevrsni sarajevski Amarkord iskovan preciznim i čvrstim rečenicama koje vraćaju veru u literaturu... Upravo napetost između ličnog i opšteg, između porodičnog i društvenog ovaj narativ čini nezaboravnim.“

„Ja sam“ Damira Uzunovića u prodaji je od subote 2. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2022-04-01

ISBN: 978-86-521-4384-9

Cena štampanog izdanja: 1599.00 RSD

Broj strana: 768

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari