Pisma koja su promenila svet

Sajmon Sibag Montefjore

5

499.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Pikantno, zastrašujuće, strastveno, zapanjujuće i veoma dirljivo. Očaravajuće!“
– Times

Poznati istoričar Sajmon Sibag Montefjore odabrao je pisma koja su menjala tok svetskih događaja, govorila o bezvremenim osećanjima ili oslikavala epohu u kojoj su pisana. Neka od pisama su uzvišena i pružaju nadahnuće, druga su odbojna i uznemirujuća. Pojedina su izuzetna književna dela, dok su mnoga surova, gruba i jednostavno besramna. Tu su i ona erotična, kao i lascivna, dok ima i pisama koja su krajnje dirljiva.

Ovaj pažljivo promišljeni izbor pisama iz svih krajeva sveta, koja datiraju sve od drevnog doba do XXI veka, prilagođen današnjem čitaocu, obuhvata ljubavna pisma ali i pozive na oslobođenje, objave rata i razmišljanja o životu i smrti. Pisci su različiti: od Elizabete Prve i Katarine Velike, preko Staljina i Pikasa do Mandele, od Fani Berni i Ejde Lavlejs preko Emelin Pankherst do Roze Parks, od Mikelanđela i Mocarta preko Puškina, Balzaka i Oskara Vajlda do Čehova, od Ramzesa Velikog i Avgusta preko Sulejmana Veličanstvenog i Linkolna do Hitlera i Čerčila.

Živopisnim i pristupačnim stilom majstora pripovedanja Montefjore pokazuje zbog čega su ova pisma nezaobilazno štivo, kako mogu da razotkriju i osvetle prošlost – i obogate naš današnji život.

„Zabavno i poučno. Neka pisma su istinski revolucionarna i vizionarska. Druga su veoma lična, ali sva su mali dragulji, baš kao i autorovi komentari uz svako pismo.“
– Daily Mail

„Izbor ovog uglednog istoričara prikazuje koliko je pismo kao medij prilagodljivo, a njegovi komentari otkrivaju zbog čega su ta pisma značajna i danas.
– History Revealed

Kategorije

Publicistika Istorija

Više informacija

Godina prvog izdanja:

ISBN: 978-86-521-4297-2

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 312

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

kaladragana9893

5

06.11.2023

Pisma koja su promenila svet

Odlična knjiga. Pokazuje nam drugu stranu istorijskih ličnosti koja je malo manje poznata. Meni su se najviše svidela pismaHurem i Sulejmana.

0

0

User pic

SašaHN

5

04.01.2023

5

5

0

0