Knjiga o izmišljenim bićima Horhe Luis Borhes Klasična književnost

Knjiga o izmišljenim bićima

Horhe Luis Borhes

Horhe Luis Borhes Maštarije

3.5

299.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Najveći latinoamerički pisac!“ Roberto Bolanjo

Nepoznat nam je inače smisao zmaja, kao što ne znamo ni smisao vaseljene, ali ima nečega u njegovom izgledu što odgovara mašti ljudi... Dakle, reklo bi se da je posredi nužno, a ne prolazno i slučajno čudovište.

Uz dvadeset ilustracija Bojane Stojanović, Borhesov bestijarijum sadrži više od stotinu „neobičnih stvorova što ih je u protoku vremena i prostora iznedrila ljudska mašta“. Inspirisan svetskim mitologijama, ali i književnošću, pisac je u svoju čudesnu enciklopediju uvrstio i imaginarna bića potekla od Homera, Plinija, Konfucija, Šekspira, Luisa Kerola, Kafke... Čitaoci će se tako susresti sa poznatim i očekivanim zmajevima i kentaurima, jednorozima i gnomima, ali i sa manje poznatim i sasvim neočekivanim majmunom koji pije tuš, pticom koja izaziva kišu ili slonom koji je prorekao Budino buđenje. I sve to uz Borhesove lucidne i duhovite komentare koji nude istinsko čitalačko uživanje.

„Borhes je preobrazio jezik književnosti i tako otvorio put veličanstvenoj generaciji južnoameričkih pisaca.“  Dž. M. Kuci

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2019-10-04

ISBN: 978-86-521-3488-5

Cena štampanog izdanja: 599.01 RSD

Broj strana: 200

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Amavi

3

10.01.2023

3⭐

meni se nije svidelo, previše kratko

0

0

User pic

Valahiru

4

06.09.2021

Knjiga o izmišljenim bićima

Borhes je u svoju zbirku uvrstio stvorenja iz svih kultura, vera i epoha ljudskog života. Smatram da je knjiga prava poslastica za ljubitelje fantastike, ali isto tako za ljude koji vole da uče o drugim kulturama, veri i mitologijama. Takodje, Borhes u zbirku dodaje bića koja su izmislili mnogi pisci. Tako imamo spomenutu češirsku mačku (Luis Kerol), ali i mnoga druga stvorenja. Dopada mi se što se Borhes ne drži samo jednog stava i jednog izvora, već o svakom biću sakupi sve detalje.

0

0