Knjiga o izmišljenim bićima Horhe Luis Borhes Klasična književnost

Knjiga o izmišljenim bićima

Horhe Luis Borhes

Horhe Luis Borhes Maštarije

3.5

299.50 RSD

Opis knjige

„Najveći latinoamerički pisac!“ Roberto Bolanjo

Nepoznat nam je inače smisao zmaja, kao što ne znamo ni smisao vaseljene, ali ima nečega u njegovom izgledu što odgovara mašti ljudi... Dakle, reklo bi se da je posredi nužno, a ne prolazno i slučajno čudovište.

Uz dvadeset ilustracija Bojane Stojanović, Borhesov bestijarijum sadrži više od stotinu „neobičnih stvorova što ih je u protoku vremena i prostora iznedrila ljudska mašta“. Inspirisan svetskim mitologijama, ali i književnošću, pisac je u svoju čudesnu enciklopediju uvrstio i imaginarna bića potekla od Homera, Plinija, Konfucija, Šekspira, Luisa Kerola, Kafke... Čitaoci će se tako susresti sa poznatim i očekivanim zmajevima i kentaurima, jednorozima i gnomima, ali i sa manje poznatim i sasvim neočekivanim majmunom koji pije tuš, pticom koja izaziva kišu ili slonom koji je prorekao Budino buđenje. I sve to uz Borhesove lucidne i duhovite komentare koji nude istinsko čitalačko uživanje.

„Borhes je preobrazio jezik književnosti i tako otvorio put veličanstvenoj generaciji južnoameričkih pisaca.“  Dž. M. Kuci

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2019-10-04

ISBN: 978-86-521-3488-5

Cena štampanog izdanja: 599.01 RSD

Broj strana: 200

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Amavi

3

10.01.2023

3⭐

meni se nije svidelo, previše kratko

0

0

User pic

Valahiru

4

06.09.2021

Knjiga o izmišljenim bićima

Borhes je u svoju zbirku uvrstio stvorenja iz svih kultura, vera i epoha ljudskog života. Smatram da je knjiga prava poslastica za ljubitelje fantastike, ali isto tako za ljude koji vole da uče o drugim kulturama, veri i mitologijama. Takodje, Borhes u zbirku dodaje bića koja su izmislili mnogi pisci. Tako imamo spomenutu češirsku mačku (Luis Kerol), ali i mnoga druga stvorenja. Dopada mi se što se Borhes ne drži samo jednog stava i jednog izvora, već o svakom biću sakupi sve detalje.

0

0