Sveopšta istorija beščašća Horhe Luis Borhes Klasična književnost

Sveopšta istorija beščašća

Horhe Luis Borhes

Horhe Luis Borhes Maštarije

5

299.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Borhes je nesumnjivo onaj veliki most između modernizma i postmodernizma u svetskoj književnosti.“ Dejvid Foster Volas

Godine 1517. fra Bartolome de las Kasas se duboko sažalio na Indijance koji su skapavali od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata i predložio je caru Karlu V da se dovedu crnci, pa da onda oni skapavaju od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata.

Borhes je silno želeo da upozna i razume svet beščasnika osećajući da on nije samo neki poseban, izopačen i mračan deo čovečanstva, izdvojen od ostalih bedom i sirovošću, već nešto što postoji u svakom čoveku, pa i u njemu samom. Ovde on ispisuje priče o poznatim ucenjivačima, prevarantima, siledžijama, ubicama, piratima i lažnim prorocima spajajući duboke filozofske uvide sa njemu svojstvenim humorom. I upravo je ovo istančano zadovoljstvo u pripovedanju „sveopšte istorije beščašća“ obeležilo pojavu radikalno novog književnog glasa u svetskoj književnosti.

„Borhes je anticipirao postmodernizam i istovremeno stekao titulu utemeljivača latinoameričkog magijskog realizma.“ Washington Times

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2020-02-25

ISBN: 978-86-521-3588-2

Cena štampanog izdanja: 599.00 RSD

Broj strana: 160

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

dragan.jeremic

5

27.07.2021

obavezno pročitati

Pisana pre i za vreme II Svetskog rata ova zbirka je riznica nasilja i zločina poetsko prepričanog, sa prizvukom intelekta u svakom liku i nikada blagonaklonom pogledu na beščasna dela glavnih likova. Moze da se čita i više desetina puta. Iz ličnog iskustva uvek ostane nešto što vas iznova iznenadi.

0

0