Leva strana druma Dejan Stojiljković Domaći pisci

Leva strana druma

Dejan Stojiljković

Dejan Stojiljković Kišni psi

5

449.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Levom stranom druma voze samo ludaci, ali zato njome hode i pišu pravi heroji“ Aca Seltik

„Herojstvo na Panteleju ne jenjava, tu brige nemajte. Sa svim onim lepim i ružnim stvarima, s ljudima uhvaćenim u vremenu koje ih karikira, raščovečava i ponovo sastavlja u ljude. I s pričama koje ih savršeno fotografišu.“ Marko Šelić

Šta se dešava kada dvojici ortaka neznanac ponudi da učestvuju u „srpskom ruletu“, samoubilačkoj igri lokalnih taksista? Da li život vredi više od 300 nemačkih maraka? Hoće li se provozati levom stranom druma u olupanom autu za čijim volanom je pijandura koja nema šta da izgubi? Da li postoje heroji ulice? Je li žestoka ulična tuča jedini način da se to sazna? Kad bagra krene da te bije, da li prvo pokrivaš lice ili bubrege? Ko se sve prijavio na takmičenje u ispijanju vinjaka u birtiji čiji je vlasnik legendarni Siki Kučkar? I ima li uopšte razlike između kafane i države Srbije? Šta radi lopov sa niške Palilule kada želi da 31. decembra proda dvadeset kutija viskija da razbije maler u novoj godini? Ko se to nameračio na žensku Marlija Durlanca i zašto to mora da se reši upotrebom krateža? I ko je prebio Deda Mraza zbog tanjira kiflica sa sirom? Kako je zapaljena Islam-agina džamija u Nišu? I zašto Bata Đura, pantelejski Rambo, čuva dve kutije kašikara u dedinom kokošinjcu?

Leva strana druma je debitantska knjiga Dejana Stojiljkovića (Konstantinovo raskršće, Duge noći i crne zastave, Kainov ožiljak), objavljena 2007. godine, koja donosi priče sa niškog asfalta i kaldrme obojene prepoznatljivim južnjačkim humorom. Po koncepciji i stilu, to je svojevrsna srpska verzija kultne serije Mućke, ali istovremeno i priča o jednoj izgubljenoj generaciji i gradu kojeg više nema.

Kategorije

Domaći pisci Priče

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-3094-8

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 341

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

SašaHN

5

05.01.2023

5

5

0

0

User pic

Hadzi Deki

5

18.01.2021

Буковски са Нишаве

Prva knjiga Dejana Stojiljkovica... potpuno drugacija od onoga sto ste navikli da citate od njega. Preporuka !

0

0