Mrtve duše Nikolaj Vasiljevič Gogolj Klasična književnost
Nikolaj Vasiljevič Gogolj Mrtve duše

5

449.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Remek-delo ruske književnosti.

U neimenovani grad ruske provincije stiže činovnik, „ni lep ni ružan, ni suviše debeo ni suviše tanak, ni star ni mlad“. Odmah po dolasku glavni junak Pavle Ivanovič Čičikov kreće da se upoznaje sa znamenitim stanovnicima, gubernijskom upravom i lokalnim zemljoposednicima, da bi zatim redom posetio njihova imanja kupujući „mrtve duše“. U feudalnoj Rusiji prve polovine XIX veka posednici su plaćali porez na svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, uključujući tu i kmetove, tj. duše. Kako se popis imovine obavljao svakih pet godina, vlastelin je plaćao porez i na one seljake koji su u međuvremenu umrli. Tu rupu u zakonu koristi Čičikov, „otkupljujući“ preminule seljake, ili bolje reći njihova imena, koje potom namerava da stavi pod hipoteku kao svoju imovinu i tako podigne veliki novac iz državne kase.

Razumevanje Gogoljevog romana od samog početka izazivalo je nesuglasice i polemike: dok su jedni smatrali da je reč o satiričnom prikazu tadašnje Rusije, feudalnog sistema i korumpiranog birokratskog aparata, dotle su drugi u romanu prepoznali apoteozu ruske ideje, ispisanu perom religioznog mistika. Poput većine remek-dela svetske književnosti, roman Mrtve duše do danas ostaje otvoren za veliki broj tumačenja i nepresušan izvor zadovoljstva generacijama čitalaca.

„Gogoljev doprinos istoriji svetske književnosti je neprocenjiv.“ Vladimir Nabokov 

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2563-0

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 333

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Andrea42

5

21.03.2021

odlicno

xxx

0

0

User pic

blogbookisha

5

23.10.2020

"Mrtve duše"

Čičikov je opisan kao anti-junak ili kao čovek kakvog možete sresti u pravom životu, a koji je shvatio da samo nepoštenim načinom i sumnjivim metodama može doći do ostvarenja cilja, nadajući se da neće biti otkriven. :)

0

0

User pic

bookworm

5

22.07.2020

super

Odlicno

0

0